ANP14 nov '11 11:06

'ING vroeg verhoging depositogarantiestelsel'

DEN HAAG (AFN) - Bank en verzekeraar ING vroeg in oktober 2008 aan het ministerie van Financiën om een verruiming van het depositogarantiestelsel. Dat zei voormalig bestuurder van het concern Dick Harryvan maandag bij de parlementaire enquêtecommissie over de kredietcrisis.

Volgens Harryvan was een verhoging nodig omdat andere Europese landen hiertoe al waren overgegaan. Omdat ING in deze landen een concurrentienadeel kreeg ten opzichte van lokale banken, vroeg ING om een wijziging in het garantiestelsel in Nederland.

Nederland verhoogde de garantieregeling op 7 oktober 2008 van 38.000 euro naar 100.000 euro per rekening.

Sarkozy

De 'harmonisatie' van het stelsel was nodig, aldus Harryvan, omdat bijvoorbeeld een Fransman die in Frankrijk zijn geld ondergebracht had bij de spaarbank van ING (Direct), onder het Nederlande garantiestelsel viel. Op enig moment riep de Franse president Nicolas Sarkozy deze spaarders op om hun geld op een Franse bank te zetten. ,,Dan verlies je geen euro'', zou hij volgens Harryvan gezegd hebben.

Vorige week donderdag zei topambtenaar Johan Barnard van Financiën dat Nederland in het najaar van 2008 bijzonder bezorgd was over ING en te vrezen voor een bankrun op de internetbank ING Direct. Dat was volgens hem de reden voor de verhoging van de bovengrens van het garantiestelsel.

Getrouwheid

Harryvan wist dat er zorgen waren bij de regering over de ,,stabiliteit van klanten en hun tegoeden'', maar zei dat er relatief weinig mensen hun spaargeld weghaalden. ,,De getrouwheid, het gedrag liet een hele goede ontwikkeling zien. Het verloop bij ons was jaarlijks 4 procent, terwijl dat bij andere banken in het algemeen 9 procent was.''

Harryvan constateerde in het najaar wel onrust in de markt omdat mensen hun spaargeld aan het spreiden waren. De verhoging van de grens van het garantiestelsel bracht ,,grote rust'' tot stand in de markt, zei hij. Wat hem betreft moet de bovengrens van 100.000 euro vastgehouden worden. ,,Dat is een goede zaak voor het publiek.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen