ANP11 mrt '11 08:08Aangepast op 11 mrt '11 08:48

'Lagere opening AEX-index'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse AEX-index opent vrijdag waarschijnlijk met verlies. In de vroege ochtend (Nederlandse tijd) was er een serie stevige aardbevingen in Japan, in de regio van Tokio. De krachtigste bedroeg ruim 8 op de schaal van Richter. ,,Ik kan mij niet voorstellen dat wij daar positief op reageren'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. ,,Maar de koersen vliegen alle kanten op''.

Beleggers hebben ook nog de aangekondigde demonstraties op de 'Dag van Woede' in Saudi-Arabië om zich zorgen over te maken en de aanhoudend gespannen situatie in Libië. Daarnaast zal volgens Koenders ook het onverwachte handelstekort van China, dat donderdag bekend werd gemaakt, vrijdag nog een rol spelen.

Donderdag verloor de AEX-index in Amsterdam 1,1 procent (4,11 punten) tot 362,14 punten. De MidKap leverde 1,4 procent (8,97 punten) in tot 634,15 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen vielen de hoofdgraadmeters 0,8 tot 1,6 procent terug.

Dow-Jonesindex

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot donderdag 1,9 procent lager op 11.984,61 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 1,9 procent omlaag tot 1295,11 punten. De technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,8 procent in de min op 2701,02 punten.

Kort voor het slot van de beurs in Tokio werd die regio in Japan getroffen door een zware aardbeving. De beurs stond al op verlies en sloot met een stevig min vam 1.7 procent. Ook andere beurzen in Azië stonden op verlies.

Ballast Nedam

In Amsterdam kregen beleggers een verscheidenheid aan bedrijfsnieuws en -cijfers voorgeschoteld. Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft in 2010 beter gepresteerd dan verwacht. Ballast Nedam denkt de resultaten dit jaar op peil te kunnen houden.

Tankopslagbedrijf Vopak zei in 2010 ruimschoots te hebben voldaan aan de eigen verwachtingen. De cijfers kwamen ook overeen met de verwachtingen van analisten.

Winst

Vastgoedfonds Atrium European Real Estate liet weten in 2010 een winst voor belastingen van 125,8 miljoen euro in de boeken te hebben gezet. In 2009 boekte Atrium nog een verlies.

Metaalspecialist AMG meldde contracten te hebben afgesloten met ,,traditionele klanten'' voor de levering van tantalium. Het gaat om een grondstof die gebruikt wordt bij de productie van een scala aan producten, van vliegtuigmotoren tot iPhones.

Telegraaf Media Groep

Telegraaf Media Groep meldde een winststijging in 2010 op een omzetdaling. Het concern zei voor 2011 stabiele oplage-inkomsten te verwachten maar liet ook weten dat in de eerste twee maanden van dit jaar de advertentie-inkomsten voor print en radio duidelijk zijn gedaald.

De euro stond op 1,3795 dollar tegen 1,3805 dollar aan het einde van de handel op donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen