ANP13 mei '11 10:16Aangepast op 13 mei '11 10:47

Groei export Nederland zwakt af

DEN HAAG (AFN) - Het Nederlandse handelsoverschot is in maart uitgekomen op 3,5 miljard euro, 0,8 miljard euro lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. Volgens het CBS is de waarde van de uitvoer (37 miljard euro) en die van de invoer (33,6 miljard euro) nog nooit zo hoog geweest.

Het volume van de uitvoer van goederen was in maart met 3 procent gegroeid ten opzichte van maart 2010. De groei is lager dan in de voorgaande maanden. Het volume van de invoer nam met bijna 7 procent toe. De cijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

Met name de invoer- en uitvoerwaarde van grondstoffen en brandstoffen nam in maart sterk toe. Ook de invoerwaarde van voeding en dranken steeg flink.

De uitvoer naar EU-landen

De uitvoer naar EU-landen nam sterker toe dan de export naar andere landen. De invoer uit de EU nam juist iets minder sterk toe dan de import uit landen buiten de Europese Unie.

Gemeten over het gehele eerste kwartaal nam het volume van de uitvoer van goederen en diensten in Nederland met 5,7 procent toe ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Dat is vrijwel een halvering van de groei ten opzichte van de voorgaande kwartalen. De vertraging is vooral het gevolg van een krimp van de zogenoemde wederuitvoer. Dat is de export van goederen uit een ander land die via Nederland weer worden uitgevoerd. De uitvoer van Nederlandse producten steeg met 7 procent. De invoer naar Nederland steeg met in het eerste kwartaal met 5,4 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen