ANP29 nov '11 11:57

Beurzen hervatten herstel

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten dinsdag na een schommelend begin het herstel te hervatten. Na de sterke koersstijgingen van maandag werden beleggers wel wat voorzichtiger. Daarnaast werd de stemming gedrukt door waarschuwingen van diverse kredietbeoordelaars.

,,De beurzen lijken de opwaartse richting die maandag werd ingeslagen voort te zetten. De hoop op een daadkrachtige aanpak van de schuldencrisis blijft de markten ondersteunen. De beurzen blijven echter zeer volatiel en zullen waarschijnlijk tot de Europese top van 9 december onrustig blijven'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent hoger op 286,29 punten. De MidKap-index klom 0,9 procent tot 439,87 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,4 en 0,8 procent.

Topoverleg

Beleggers hielden hun ogen gericht op Brussel, waar de ministers van Financiën van de eurozone topoverleg voeren en een besluit zullen nemen over het volgende deel van de noodhulp aan Griekenland.

Ook werd uitgekeken naar een obligatieveiling van Italië. Het Zuid-Europese land haalde met succes 7,5 miljard euro op met de veiling van leningen met diverse looptijden. Italië moest wel opnieuw recordrentes bieden om de leningen te slijten. De rente op bestaande Italiaanse 10-jarige staatsleningen liep na de veiling weer wat terug.

Bankaandelen

De Europese bankaandelen lieten een schommelend koersverloop zien en bepaalden voor een groot deel de richting van de aandelenbeurzen. Kredietbeoordelaar Moody's kondigde aan de kredietwaardigheid van de achtergestelde leningen van 87 Europese banken, waaronder zes banken in Nederland, mogelijk te verlagen doordat de staatsgaranties op deze leningen zullen verdwijnen.

Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde dat de Verenigde Staten tot 2013 hebben om de gigantische schuldenberg aan te pakken. Lukt dat niet, dan loopt het land grote risico's om zijn AAA-rating te verliezen.

Frankrijk

Daarnaast schreef de Franse krant La Tribune dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de verwachting voor de kredietwaardigheid van Frankrijk mogelijk binnen 10 dagen zal verlagen naar negatief.

Navigatiebedrijf TomTom was de grootste stijger in de AEX met een winst van bijna 5 procent. Analisten van ING zien het bedrijf als een mogelijke overnamekandidaat. Ook uitzender USG People, bouwbedrijf BAM en ingenieursbureau Grontmij worden door ING als mogelijke overnameprooien bestempeld.

De euro was 1,3385 dollar waard, tegen 1,3340 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 98,77 dollar per vat en Brentolie klom 1 procent tot 110,15 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen