ANP8 mrt '11 11:29Aangepast op 8 mrt '11 13:06

Rebellen bieden Kaddafi vrije aftocht aan

BENGHAZI (ANP) - De rebellen die tegen Muammar Kaddafi vechten, bieden de Libische leider een vrije aftocht aan als hij het land vrijwillig verlaat. Ze zullen hem dan niet vervolgen, meldde de door de opstandelingen opgerichte Nationale Libische Raad dinsdag.

De voormalige minister van Justitie Mustafa Abdel Jalil zei dat activistische juristen uit Tripoli als bemiddelaars optreden om gesprekken over een vertrek op gang te brengen. Ze willen zo verder bloedvergieten in het land voorkomen, aldus de ex-bewindsman. Kaddafi zelf zou niemand hebben gestuurd.

,,We gaan niet met hem onderhandelen. Hij weet waar het vliegveld in Tripoli is en wat hij alleen hoeft te doen is het land verlaten om het bloedvergieten te stoppen'', aldus Mustafa Gheriani, een mediawoordvoerder van de rebellen in de stad Benghazi. Afgelopen week riep de Nationale Libische Raad zich tot de enige vertegenwoordiger van het land uit.

Het Libische regime heeft dinsdag ontkend dat het een aanbod aan de rebellen heeft gedaan om te onderhandelen over vrede. Een zegsman deed berichten over een dergelijk aanbod af als ,,nonsens''.

Gerelateerde artikelen