ANP8 jun '11 23:46

EHEC op Nederlandse bietenspruiten

DEN HAAG (ANP) - Op een partij rode bietenspruiten, afkomstig van een Nederlandse teler, zijn in Duitsland EHEC- bacteriën aangetroffen. Dat heeft de Europese Unie Nederland woensdagavond laten weten. Hierbij gaat het niet om het type O104, dat in Duitsland de crisis heeft veroorzaakt, maakte een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid woensdag bekend.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft echter besloten om de producten van het betreffende bedrijf uit de handel te halen omdat de nVWA, verantwoordelijk voor de voedselveiligheid, deze week monsters heeft genomen bij dat bedrijf en ook EHEC heeft aantroffen. Over de locatie van het bedrijf worden geen mededelingen gedaan.

Rode bietenspruiten zijn een kiemgroente, net als tauge. De partij is uit de handel genomen omdat het mogelijk wel een ziekteverwekkend type bacterie bevat, maar dus niet de zeer gevaarlijke EHEC-soort. Consumenten vinden vanaf donderdagmorgen meer informatie op de website van de nVWA over de bietenspruiten.

Gerelateerde artikelen