ANP19 sep '11 08:31

'Amsterdamse beurs opent lager'

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam zal de beurs maandag naar verwachting lager aan de nieuwe handelsweek beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen openen. Na de winsten van vorige week zijn beleggers wat voorzichtiger geworden.

,,De AEX zal zo'n 3 punten lager openen. Griekenland blijft het dominante thema. Daarnaast zijn alle ogen gericht op de Fed, die dinsdag gaat vergaderen. De kans is groot dat ze dan met nieuwe steunmaatregelen komen'', aldus vermogensbeheerder Kian Liem van het Haags Effektenkantoor.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, zal dinsdag en woensdag overleg voeren en mogelijk nieuwe steunmaatregelen voor de economie bekendmaken. Fed-voorzitter Ben Bernanke heeft aangegeven dat de Fed alles zal doen om de economische groei aan te jagen en de hoge werkloosheid tegen te gaan.

ArcelorMittal

Daarnaast zal de schuldencrisis weer een dominante rol spelen op de aandelenmarkten. De Europese ministers van Financiën kwam vrijdag en zaterdag bijeen om de aanpak van de crisis te bespreken, maar er werden geen nieuwe maatregelen aangekondigd. Wel werd overeenkomst bereikt over versterking van de begrotingsregels.

Staalconcern ArcelorMittal en het Amerikaanse Peabody Energy lieten maandag weten het gezamenlijke overnamebod op het Australische kolenbedrijf MacarthurCoal te hebben verlengd tot 14 oktober. Het paar verhoogde, onder de naam PAEMCoal, onlangs nog het overnamebod tot ruim 4,8 miljard Australische dollar (zo'n 3,5 miljard euro).

Wall Street

In Japan bleef de beurs maandag gesloten. De andere belangrijke beurzen in Azië lieten verliezen zien. De bezorgdheid over de schuldencrisis in Europa zette met name de bankaandelen onder druk. Daarnaast werd gewacht op de beleidsvergadering van de Federal Reserve.

Wall Street eindigde vrijdag voor de 5e dag op rij hoger. De Dow-Jonesindex won 0,7 procent tot 11.509,09 punten. Ten opzichte van een week geleden heeft dehoofdgraadmeter er bijna 5 procent bij gekregen. De S&P 500 steeg 0,6 procent tot 1216,01 punten en technologiegraadmeter Nasdaq steeg ook 0,6 procent tot 2622,31 punten.

Euro

De Amsterdamse beurs sloot vrijdag ook duidelijk hoger. Hetzelfde gold voor de meeste andere Europese graadmeters. De beurs van Parijs dook echter in het rood als gevolg van fikse koersverliezen van Franse bankaandelen.

De AEX-index steeg 1,1 procent tot 281,73 punten. De MidKap-index kreeg er 2,2 procent bij tot 479,18 punten. De FTSE in Londen en de DAX in Frankfurt sloten 0,6 en 1,2 procent hoger. De CAC 40 in Parijs daalde 0,5 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,3664 dollar waard tegen 1,3790 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,5 procent tot 86,61 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 0,8 procent tot 111,33 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen