ANP5 mei '11 17:48Aangepast op 5 mei '11 18:07

Economische zorgen drukken beurzen in de min

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. Tegenvallende berichten over de Duitse en de Amerikaanse economie drukten de stemming. Uitlatingen van ECB-president Jean-Claude Trichet zorgden 's middags wel voor enige opluchting.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 0,3 procent op 354,82 punten. De MidKap ging 0,5 procent achteruit tot 641,82 punten. De beurzen in Parijs en Londen leverden onder meer door zware verliezen van de banken Lloyds en Société Générale tot 1,1 procent in. De DAX-index in Frankfurt eindigde vlak.

Beleggers moesten donderdag tegenvallend nieuws verwerken. De orders voor de Duitse industrie daalden in maart met 4 procent, terwijl op een kleine groei werd gerekend. Daarnaast vroegen vorige week veel meer Amerikanen een eerste werkloosheidsuitkering aan dan verwacht. Dat bericht kwam bovenop de tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die loonstrookverwerker ADP woensdag naar buiten bracht.

Trichet

De verliezen werden enigszins gecompenseerd door Trichet, die in zijn toelichting op het maandelijkse rentebesluit van de Europese Centrale Bank niet zinspeelde op een renteverhoging in juni. Dat zorgde voor enige opluchting, omdat een hogere rente de aandelenkoersen onder druk zet.

De uitlatingen van Trichet zorgden wel voor een sterke waardedaling van de euro. Donderdagmiddag werd de Europese munt voor 1,4585 dollar verhandeld, tegen 1,4865 dollar bij het slot van de beurshandel op woensdag.

Olieprijs

De olieprijs ging door de teleurstellende economische berichten en de aansterking van de dollar ook fors omlaag. De prijs van Amerikaanse olie daalde met ruim 6 procent tot 102,40 dollar per vat, Brent-olie was met 113,80 dollar procent eveneens meer dan 6 procent goedkoper dan woensdag. Olieconcern Shell verloor hierop 0,7 procent. Concurrenten BP en Total werden tot 1,7 procent minder waard.

In Amsterdam hoorde ING bij de best presterende hoofdfondsen. Het aandeel steeg 1,6 procent, nadat de bank en verzekeraar sterke winstcijfers over het eerste kwartaal had gepresenteerd.

De Britse bank Lloyds kelderde in Londen 8 procent na de bekendmaking van een miljardenverlies. In Parijs verloor Société Générale 5 procent na de publicatie van teleurstellende kwartaalcijfers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen