ANP15 dec '11 22:52

Kabinet houdt steun Kamer voor Europabeleid

DEN HAAG (AFN) - Het kabinet heeft nog steeds steun van een meerderheid in de Tweede Kamer voor het beleid in de eurocrisis, al neemt het gemopper bij verschillende fracties toe. Maar met steun van de regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen PvdA en D66 is er nog altijd een royale meerderheid. Minister Jan Kees de Jager van Financiën kan zich daarmee garant stellen voor een lening van maximaal 17 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat bleek donderdag in het Kamerdebat over de uitkomsten van de Eurotop van vorige week in Brussel. Vooral bij de PvdA kwam de steun niet van harte. Kamerlid Ronald Plasterk noemde de afspraken van de top ,,heel zwak’’ maar ,,meer dan niks’’. Hij sprak van ,,een belabberde constructie’’, een ,,juridisch wankele constructie’’ en ,,een noodverbandje’’.

Maar alles afwegende kon hij toch niet anders dan het pakket en premier Rutte op dit moment steunen. Plasterk heeft niet de illusie dat hij door nu nee te zeggen Rutte kan terugsturen naar Brussel voor nieuwe onderhandelingen en dat er dan over een maand een beter pakket zou liggen.

Steun

Even voor het debat had De Jager de Kamer gevraagd om steun voor een lening van maximaal 17 miljard euro aan het IMF. Dat is onderdeel van de afspraken van de eurotop van vorige week en de Nederlandse bijdrage aan een lening van 200 miljard euro die EU-landen aan het IMF beschikbaar stellen. Het IMF zet dat geld in voor hulp aan de noodlijdende Europese landen.

Kamerleden van SP, ChristenUnie en PVV waren geïrriteerd over het tijdstip van het dat late briefje en ook CDA-Kamerlid Elly Blanksma sprak haar partijgenoot De Jager vermanend toe.

Garantieplafond

De Jager legde uit dat de Nederlandse garanties in het kader van de eurocrisis de komende tijd nog oplopen maar daarna zullen dalen. Nu geldt voor Nederland een garantieplafond van 98 miljard euro voor het tijdelijke eurofonds EFSF. In de loop van volgend jaar wordt het permanente fonds ESM opgericht waar Nederland ongeveer 3 miljard euro cash instort en nog eens voor 35 garant staat.

Tegelijkertijd dalen de garanties voor het tijdelijke fonds fors naar 32 miljard. Dat betekent dat Nederland in 2014 voor in totaal rond de 85 miljard euro garant staat bij het tijdelijke fonds, het permanente fonds en het IMF samen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen