ANP9 jun '11 11:44

Beurzen wachten op ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen schommelden donderdagochtend rond de slotstanden van woensdag. Beleggers hielden de kaarten op de borst in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale bank (ECB) later op de dag.

Rond kwart voor één stond de Amsterdamse AEX-index 0,2 procent lager op 335,02 punten. De MidKap daalde op dat moment 0,5 procent tot 606,24 punten. De graadmeters in Londen en Parijs noteerden vlak. De DAX-index in Frankfurt steeg 0,1 procent.

De ECB verandert donderdag naar verwachting niets aan de rente, de aandacht gaat vooral uit naar de woorden van ECB-president Jean-Claude Trichet. Alom wordt verwacht dat hij de mogelijkheid van een renteverhoging in juli nadrukkelijk openhoudt. In de aanloop naar de vergadering klom de koers van de euro op tot 1,4610 dollar, tegen 1,4575 dollar bij het slot van de Europese beurshandel woensdag.

Griekenland

Ook de uitspraken van de ECB over Griekenland zullen scherp tegen het licht worden gehouden. Extra steun voor het noodlijdende land lijkt onvermijdelijk omdat de Grieken niet, zoals eerder gedacht, volgend jaar al de markt op kunnen voor vers kapitaal. Over de invulling van die extra steun lopen de meningen tussen euroministers en de ECB echter sterk uiteen.

Op de markten in Londen, Frankfurt en Parijs leden financiële concerns de grootste verliezen. Deutsche Bank, Commerzbank, Crédit Agricole,Royal Bank of Scotland en Lloyds verloren 1 tot 3 procent. In Amsterdam leverde Aegon 1 procent in. Het aandeel ING won 0,3 procent.

TNT Express

TNT Express stond opnieuw onderaan de AEX. Net als op woensdag stond het aandeel onder druk door uitspraken van analisten. Donderdag gaf de Britse bank HSBC aan dat de verwachtingen voor expressbedrijven momenteel niet hooggespannen zijn. TNT verloor bijna 4 procent.

De toeleveranciers aan de olie-industrie SBM Offshore (plus 2,4 procent) en Fugro (plus 1 procent) stonden bovenaan de AEX. SBM profiteerde mede van een adviesverhoging door de analisten van RBS. Fugro kan volgens marktvorsers profiteren van een olievondst door ExxonMobil in de Golf van Mexico.

Shell stond 0,3 procent in de plus. Het olieconcern kondigde woensdagavond aan dat het miljarden dollars gaat investeren in een nieuwe olieveld, eveneens in de Golf van Mexico.

Gerelateerde artikelen