ANP17 nov '11 11:49

Rente zet toon op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen noteerden donderdag eensgezind lager. De toon werd opnieuw gezet door de obligatiemarkten, waar de rentes op Italiaans en Spaans staatspapier gevaarlijk hoog bleven ondanks steunaankopen van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index in Amsterdam zakte in de middaghandel 1,4 procent tot 290,49 punten. De MidKap-index daalde 1,9 procent tot 442,15 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 1,4 en 2 procent.

,,De obligatiemarkten blijven de stemming bepalen. Het sentiment op de beurzen verslechterde na een veiling van Spaans staatspapier, waarbij de rente opliep tot een recordniveau van bijna 7 procent. Spanje gaat daarmee Italië achterna. De crisisplannen lijken vooralsnog niet voldoende te zijn om de markten te kalmeren'', aldus vermogensbeheer Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

Staatsobligaties

Beleggers bleven de renteontwikkelingen op de obligatiemarkten scherp in de gaten houden. De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties liep op voorafgaand aan een veiling van nieuwe 10-jarige leningen. De Spaanse overheid haalde uiteindelijk 3,6 miljard euro op, maar moet daarvoor wel een recordrente betalen van net iets onder de 7 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 1997.

De rente op Italiaanse obligaties bleef ook boven het kritieke niveau van 7 procent. Dat niveau wordt door marktvorsers als zeer risicovol gezien, omdat de grote schuldenlast van Italië daardoor onhoudbaar dreigt te worden. De ECB was volgens handelaren opnieuw actief in de markt om Italiaanse staatsleningen op te kopen om zo de rente proberen te drukken.

Ahold

In Amsterdam, waar het cijferseizoen zijn einde nadert, kregen beleggers donderdag nog een laatste grote stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Door de voortslepende schuldencrisis werden deze echter na de achtergrond verdreven.

Alle 25 AEX-fondsen gingen omlaag. Ahold en SBM Offshore, die beide de bedrijfsresultaten naar buiten brachten, behoorden tot de geringste dalers met verliezen van zo'n 0,3 procent. Supermarktconcern Ahold wist ondanks de moeilijke marktomstandigheden in het afgelopen kwartaal meer winst en omzet te boeken dan verwacht.

SNS Reaal

Dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore boekte in de eerste 9 maanden van het jaar een lichte omzetstijging en zag de orderportefeuille naar een nieuw recordniveau stijgen.

In de MidKap was Pharming de grootste daler met een verlies van ruim 6 procent na tegenvallende resultaten. Bank en verzekeraar SNS Reaal volgde met een min van 4 procent, na het loslaten van de winstdoelstelling voor de komende jaren. BAM zakte 0,9 procent en leverde daarmee een eerdere koerswinst weer in. Het bouwbedrijf wist in de eerste 9 maanden van dit jaar een verlies om te buigen in winst.

De euro was 1,3478 dollar waard, tegen 1,3500 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen