ANP5 aug '11 12:54

Onrust op Europese beurzen houdt aan

AMSTERDAM (AFN) - De onrust op de Europese beurzen hield vrijdag aan. Na de verkoopgolf van donderdag deden beleggers opnieuw hun aandelen van de hand. De vrees voor een terugval van de wereldwijde economie en een uitbreiding van de schuldenproblematiek in de eurozone zorgde voor een negatieve stemming.

De onrust op de financiële markten heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy doen besluiten vrijdag telefonisch de problemen in de eurozone te bespreken. De Spaanse premier Zapatero zal ook deelnemen aan het gesprek.

Uit voorlopige cijfers van de Spaanse centrale bank bleek vrijdag dat de groei van de economie van het Zuid-Europese land in het tweede kwartaal verder is vertraagd. De groei bedroeg slechts 0,2 procent tegen 0,3 procent in het voorgaande kwartaal.

Italiaanse economie

De groei van de Italiaanse economie kwam in het tweede kwartaal uit op 0,3 procent, vergeleken met een groei van 0,1 procent in de voorgaande 3 maanden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde vrijdagmiddag 1 procent lager op 297,97 punten onder aanvoering van staalbedrijf ArcelorMittal dat 5,7 procent inleverde. De Amsterdamsehoofdgraadmeter dook op 5 november 2009 voor het laatst tussentijds onder de 300 punten. De laatste keer dat de AEX onder de 300 punten eindigde, was op 2 oktober 2009.

Europese beurzen

De MidKap zakte 2,3 procent tot 475,51 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 2,2 procent. Op de beurs in Milaan werd het verlies weggewerkt tot een kleine winst van 0,4 procent dankzij een verrassend herstel van de aandelen van banken. UniCredit klom 3,2 procent en Banco Popolare steeg 5,4 procent. ,,Het lijkt er sterk op dat iemand de Italiaanse banken aan het steunen is'', aldus een Nederlandse handelaar die anoniem wil blijven.

Elders in Europa leden de financiële waarden overwegend verliezen. Zo verloor Aegon 1,7 procent en SNS Reaal daalde 3,2 procent. In Frankfurt daalde Deutsche Bank 1,9 procent.

RBS

In Londen ging Royal Bank of Scotland 7,4 procent omlaag. De bank leed in de eerste 6 maanden van dit jaar een verlies van 1,4 miljard pond (1,6 miljard euro) door afschrijvingen op leningen in Griekenland en Ierland.

De Duitse verzekeraar Allianz heeft in het tweede kwartaal 326 miljoen euro moeten afschrijven op Griekse staatsobligaties. Allianz zag de nettowinst met 7 procent dalen tot ruim 1 miljard euro, maar handhaaft zijn verwachtingen voor het hele jaar. Het aandeel zakte in Frankfurt 3,7 procent.

Grootste daler

Automatiseerder Logica duikelde ruim 15 procent omlaag en was daarmee de grootste daler in de MidKap. Het bedrijf liet vrijdag weten in de eerste helft van dit jaar 15 procent meer nieuwe orders te hebben binnengehaald dan een jaar eerder.

Logica sloot afgelopen halfjaar onder meer grote contracten met Ahold en Shell. De winstgevendheid van Logica stond in de eerste helft van 2011 echter onder druk. Vooral in Nederland had het bedrijf last van de bezuinigingen bij de overheid.

Banenrapport

Beleggers wachten nog op het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdagmiddag om 14.30 uur (Nederlandse tijd) zal worden vrijgegeven. Een meevallend banencijfer zou het tij mogelijk nog kunnen keren. Voorlopig wijzen de openingsindicatoren op een lagere start op Wall Street.

De euro was 1,4145 dollar waard tegen 1,4150 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 85,77 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen