ANP12 mei '11 09:15Aangepast op 12 mei '11 09:52

AEX opent in de min

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is donderdag lager geopend. De verliezen op Wall Street een dag eerder en de koersdalingen in het Verre Oosten zorgden voor een bedrukte stemming op de beursvloer.

De AEX noteerde na ruim dertig minuten handel 0,9 procent lager op 357,42 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 650,27 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,9 procent.

Verzekeraar Aegon was de sterkste daler in de AEX met een min van 3,8 procent. Het bedrijf maakte bekend dat de winst in het eerste kwartaal met 12 procent is gedaald tot 327 miljoen euro. Andere financiële fondsen stonden ook onder druk. INGzakte 1,6 procent en SNS Reaal verloor in de MidKap 1 procent.

Grondstofprijzen

De beurzen in New York en in Azië gingen fors omlaag na een sterke daling van de grondstoffenprijzen, waardoor gerelateerde aandelen in het rood doken. Staalconcern ArcelorMittal verloor 1,2 procent en oliemaatschappij Shell daalde 1 procent.

In Londen gingen de mijnbouwers flink omlaag. Zo verloor BHP Billiton 1,8 procent, Xstrata daalde 2 procent en Rio Tinto leverde 1,9 procent in.

Spyker

Autobedrijf Spyker Cars ging 7,1 procent omlaag. De beoogde strategische samenwerking met het Chinese Hawtai MotorGroup is afgeblazen omdat Hawtai geen toestemming wist te verkrijgen voor de transactie. De gesprekken gaan nog wel door, aldus Spyker.

Biotechnologiebedrijf Pharming won 1,3 procent. Het bedrijf heeft in het eerste kwartaal het verlies verkleind.

Tevreden

Softwareconcern Ctac maakte eveneens resultaten bekend. Het bedrijf gaf aan niet tevreden te zijn over de omzet-enrendementsontwikkeling in het eerste kwartaal. Het aandeel ging 1,5 procent omlaag.

Uit de Verenigde Staten komen later op de dag cijfers over de uitkeringsaanvragen, de producentenprijzen endedetailhandelsverkopen. Uit de eurozone komen cijfers over de industrie.

De koers van de euro stond op 1,4220 dollar tegen 1,4285 dollar bij het slot van de beurzen op woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen