ANP15 jun '11 09:36Aangepast op 15 jun '11 10:08

NMa vindt geen bewijs 'shampookartel'

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa legt geen boetes op aan een aantal producenten van verzorgingsproducten, voor het delen van informatie die daar niet voor bestemd was. Dat heeft de NMa woensdag bekendgemaakt.

De kartelwaakhond nam de bedrijven in 2008 op de korrel. Het gaat om producenten van producten als shampoo, gel, tandpasta, zeep en deodorant. ,,De NMa is in 2008 een onderzoek gestart na sterke geluiden over mogelijk ongeoorloofde informatie-uitwisseling tussen de producenten'' zei waarnemend voorzitter Henk Don van de NMa.

,,Op basis van de in het dossier aanwezige bewijsmiddelen kunnen we niet vaststellen dat de bedrijven zich daadwerkelijk schuldig hebben gemaakt aan deze overtreding. Daarom rest ons niets anders dan de zaak te stoppen.''

In 2008 begon de Europese Commissie (EC) een onderzoek naar verboden afspraken tussen producenten van wasmiddelen, de NMa ging achter de verzorgingsproducten aan. De NMa deed in dat kader voor zover bekend invallen bij Sara Lee en Unilever. Die laatste kreeg van de EC een boete van 104 miljoen euro opgelegd voor kartelafspraken over de wasmiddelen, ook het Amerikaanse Procter & Gamble en het Duitse Henkel werden daarvoor bestraft.

Gerelateerde artikelen