ANP22 sep '11 17:55

Schade grote branden blijft hoog

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De schade door grote branden (met meer dan één miljoen euro schade) bedroeg in 2010 naar schatting ruim 285 miljoen euro. Dat is 85 miljoen minder dan het jaar daarvoor, maar het vierde kwartaal zorgde voor een flinke uitschieter. Dat blijkt uit het donderdag verschenen grote brandenoverzicht van het Verbond van Verzekeraars.

De schade door grote branden zit al jaren op een hoog niveau, zegt het verbond. Het afgelopen decennium was het aantal grote branden vrij constant en schommelde rond de 100 per jaar.

Het schadebedrag schommelt echter sterk: 2008 was met bijna 500 miljoen euro schade een uitschieter door de megabrand bij de TU Delft. In andere jaren lag het bedrag tussen de 250 en 400 miljoen euro.

Extreem hoog

Het verbond noemt het opvallend dat de schade in het vierde kwartaal van 2010 extreem hoog was, terwijl het overzicht nog niet eens compleet is. ,,Zoals het er nu uitziet, bedraagt de schade in het vierde kwartaal bijna 115 miljoen euro, terwijl dat doorgaans tussen de 50 en 100 miljoen is.''

Een oorzaak is lastig te geven, maar dit kwartaal had wel relatief veel branden met een groot schadebedrag, zoals die op 30 december bij een groothandel in Enschede met een schadepost van 30 miljoen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen