ANP2 nov '11 17:50

Bankenclub wil uitstel nieuwe bankregels

LONDEN (AFN) - De invoering van nieuwe kapitaalregels voor banken moet uitgesteld worden, om te voorkomen dat de kredietstroom in Europa en andere grote economieën een klap krijgt. Dat heeft de internationale bankenorganisatie Institute of International Finance (IIF) woensdag bekendgemaakt.

Volgens het IIF zou door hogere kapitaalvoorwaarden de kredietverstrekking aan private bedrijven in de eurozone met minimaal 5 procent afnemen. Dat zet volgens de organisatie een stevige rem op de economische groei en de banenaanwas.

Het IIF spreekt, in een brief aan de leiders van de G20, van serieuze problemen en de mogelijkheid dat Europa terugzakt in een recessie. Daarbij benadrukt de organisatie dat banken al onder druk staan door hun blootstelling aan zwakke eurozonelanden als Griekenland, Italië en Portugal.

De maatregelen dienen, wanneer ze ingevoerd worden, volgens het IIF bovendien slechts tijdelijk van aard te zijn. Het IIF vertegenwoordigt ruim 400 banken. Overigens denkt de bankenclub dat Griekenland in 2015 weer kapitaal op de financiële markten kan ophalen, wanneer het land de gewenste hervormingen doorzet. Dat is veel sneller dan de verwachting van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat mikt op 2021.

Gerelateerde artikelen