ANP2 dec '11 13:44

'AEX zet opluchtingsrally voort'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal donderdag naar verwachting licht hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen de opluchtingsrally, die volgde op de gezamenlijke liquiditeitsactie van de centrale banken, voorzichtig voortzetten. Beleggers zullen daarbij vooral letten op obligatieveilingen van Spanje en Frankrijk.

,,De AEX zal zo'n 1 tot 2 punten hoger openen. De euforische stemming na de actie van de centrale banken duurt nog even voort. Wall Street liet woensdag de grootste stijging zien sinds maart 2009. Het probleem is echter nog niet opgelost en het wachten is nu op een definitief antwoord van de Europese politiek'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

In Amsterdam zullen de uitzenders Randstad en USG People donderdag mogelijk profiteren van een adviesverhoging door ING.

Schijnwerpers

Het aandeel Swedish Automobile zal waarschijnlijk ook in de schijnwerpers staan. Woensdag nabeurs bleek dat de financiële problemen bij het moederbedrijf van Saab en Spyker Cars ertoe hebben geleid dat de onderneming nauwelijks auto's heeft geproduceerd. Het bedrijf verwacht ook een ,,substantieel'' verlies over heel 2011. In de eerste 9 maanden van dit jaar bedroeg dat al bijna 367 miljoen euro.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen donderdag fors omhoog. Net als eerder in Europa en New York zorgde het besluit van de belangrijkste centrale banken in de wereld om de beschikbaarheid van dollars in het financiële systeem te vergroten voor stevige koerswinsten. In Tokio eindigde de Nikkei 1,9 procent hoger.

Hang Seng

In Hongkong klom de Hang Seng ruim 5 procent. De Chinese centrale bank gaf de handel een extra steuntje in de rug door voor het eerst in bijna 3 jaar de eisen voor de kapitaalratio's van Chinese banken te laten vieren. Peking wil daarmee de kredietverstrekking stimuleren.

De graadmeters in New York stonden woensdag lange tijd ruim 3 procent hoger, maar wisten in het laatste halfuur de winsten nog verder uit te breiden. De Dow-Jonesindex eindigde uiteindelijk 4,2 procent hoger op 12.045,68 punten. De S&P 500-index won 4,3 procent tot 1246,96 punten en de Nasdaq ging 4,2 procent vooruit tot 2620,34 punten.

Europa

In Europa werden eerder op de dag ook forse winsten geboekt. In Amsterdam sloot de AEX-index 4,2 procent hoger op 299,68 punten. De MidKap-index steeg 3,6 procent tot 457,57 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 3,2 en 5 procent.

De euro was donderdag voor het begin van de aandelenhandel 1,3456 dollar waard, tegen 1,3465 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 100,66 dollar per vat en Brentolie klom 0,5 procent tot 111,02 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen