ANP27 dec '11 15:48Aangepast op 27 dec '11 16:38

Consumenten VS geven beurzen impuls

AMSTERDAM (ANP) - Een veel hoger dan verwacht consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten gaf de Europese beurshandel dinsdag een impuls. Het handelsvolume was echter extreem laag, onder meer omdat de beurs in Londen dicht bleef en veel marktpartijen de boeken voor dit jaar al hebben gesloten.

Een uur voor het slot stond de AEX-index in Amsterdam 0,6 procent hoger op 309,62 punten. De MidKap-index won 1,1 procent tot 465,43 punten. De beurs in Frankfurt klom 0,3 procent en de Parijse CAC40-index steeg 0,2 procent.

In New York stonden de beurzen na een uur handelen tot 0,3 procent hoger. De index van het consumentenvertrouwen, samengesteld door onderzoeksbureau Conference Board, steeg van 55,2 in november tot 64,5. Economen rekenden in doorsnee op een toename tot 58,3.

Italië

Op de obligatiemarkt liep de rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen dinsdag opnieuw op. Investeerders wachten met spanning op de laatste grote obligatieveiling van Italië in 2011. Italië wil donderdag 8,5 miljard euro ophalen met de veiling van nieuwe 3- en 10-jarige leningen.

De Europese bankaandelen lieten dinsdag overwegend verliezen zien, de Italiaanse banken voorop. Intesa Sanpaolo en Unicredit verloren 3 respectievelijk 4,7 procent. In Frankfurt zakte Commerzbank 1,2 procent. Crédit Agricole leverde in Parijs 2,7 procent in, terwijl BNP Paribas 0,2 procent daalde.

ING

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek dat Europese banken in het kerstweekeinde een recordbedrag hebben ondergebracht bij de ECB. Banken houden hun overtollige middelen nog altijd liever bij de centrale bank aan dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

In de AEX was ING een van de weinige dalers met een verlies van 0,1 procent. Volgens zakenkrant De Tijd ziet de bank en verzekeraar vanwege de marktomstandigheden af van de aparte verkoop van de Belgische verzekeringsbedrijven. ING neemt de verkoop van de twee onderdelen nu mee in de algehele afsplitsing van de verzekeringsdivisie.

Heijmans

In de MidKap behoorde Heijmans tot de grootste stijgers met een winst van 4 procent. Het bouwbedrijf heeft twee bouwopdrachten verworven in Duitsland met een gezamenlijke waarde van 30 miljoen euro.

Buizenfabrikant Wavin verloor 0,6 procent. Vrijdag klom het aandeel nog bijna 22 procent nadat Mexicaanse Mexichem zijn bod op het bedrijf opnieuw had verhoogd.

Arseus

SmallCap-fonds Arseus klom 2 procent. De medisch toeleverancier kondigde aan de Poolse branchegenoot Pharma Cosmetic over te nemen. Een overnamebedrag werd niet gemeld.

De euro was 1,3065 dollar waard, tegen 1,3040 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 100,55 dollar per vat en Brentolie werd 0,5 procent duurder op 108,50 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen