ANP5 dec '11 17:43

Eurohoop zet beurzen hoger

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten. Beleggers rekenen erop dat de Europese politieke leiders deze week met een oplossing komen voor de schuldencrisis in de eurozone. Ze reageerden ook positief op een fors Italiaans besparingsprogramma.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,4 procent hoger op 305,10 punten. De MidKap-index steeg 1,7 procent tot 467,59 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen tot 1,1 procent.

Beleggers reageerden positief op het besparings- en hervormingsplan van 30 miljard euro van de Italiaanse premier Mario Monti. Het forse besparingsplan zorgde ook voor rust op de obligatie 1835102827

Merkel en Sarkozy

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy voerden maandag verder overleg over de crisismaatregelen. De beide regeringsleiders lieten na afloop tijdens een persbijeenkomst weten dat ze woensdag een zeer compleet akkoord zullen voorleggen aan Europees president Herman Van Rompuy. Frankrijk en Duitsland willen onder meer een nieuw Europees verdrag met strengere begrotingseisen en beter toezicht.

In Frankfurt verloor SAP 2,5 procent. De Duitse producent van bedrijfssoftware kondigde aan het Amerikaanse SuccessFactors over te nemen voor 3,4 miljard dollar (2,5 miljard euro).

ING

Commerzbank zakte 4,1 procent. De Duitse bank gaat voor 600 miljoen euro aan kapitaalinstrumenten terugkopen om de kapitaalpositie te versterken. Zondag werd echter gemeld dat Commerzbank mogelijk genationaliseerd kan worden als de bank voor de zomer niet voldoende kapitaal weet aan te trekken.

In de AEX won ING 4,4 procent, terwijl luchtvaartcombinatie Air France-KLM 4,9 procent aandikte. In de MidKap was bouwer BAM de grootste stijger met een winst van 9,9 procent. Bank en verzekeraar SNS Reaal volgde met een plus van 9,1 procent.

Swedish Automobile

Swedish Automobile klom 18,5 procent. Het moederbedrijf van Saab praat met de Chinese automaker Youngman en een Chinese bank over een aandelenbelang in het bedrijf.

De euro was 1,3455 dollar waard, tegen 1,3380 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 101,77 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder en noteerde 110,72 dollar.

Gerelateerde artikelen