ANP28 mei '11 17:15Aangepast op 28 mei '11 19:33

Bomaanslag op topoverleg Noord-Afghanistan

TALOQAN (ANP) - Bij een zelfmoordaanslag in de Noord-Afghaanse stad Taloqan, gericht op een bijeenkomst van hoge veiligheidsfunctionarissen, zijn zaterdag zeven mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn het hoofd van de politie in Noord-Afghanistan en de plaatselijke politiechef.

Volgens de internationale troepenmacht ISAF en de Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière zijn ook twee Duitse militairen omgekomen bij de aanslag. Eerder was nog sprake van drie Duitse doden.

Voorts zijn er naar schatting tien gewonden, onder wie gouverneur Abdul Jabar Taqwa van de provincie Takhar, waar Taloqan de hoofdstad van is. Dat hebben de autoriteiten in Taloqan, 240 kilometer ten noorden van Kabul, gezegd.

Politieuniform

De dader zou een politieuniform hebben gedragen. Hij pleegde een aanslag op het kantoor van de gouverneur van Takhar. Daar werd een bijeenkomst van belangrijke figuren voor de veiligheid in de regio gehouden. Behalve de politiechef voor Noord-Afghanistan, generaal Mohammed Daoud Daoud, was ook de bevelhebber van de buitenlandse ISAF-troepen in het het noorden van het land, de Duitse generaal Markus Kneip, aanwezig. Hij heeft de aanslag overleefd. Kneip moet de bevelhebber worden van de Nederlandse militairen die de regering naar Kunduz wil sturen.

Het noorden van Afghanistan was lange tijd een van de rustigste en veiligste delen van het land. Extremistrische rebellenbewegingen als de Taliban hebben hun strijd echter opgevoerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen