ANP10 mei '11 19:35Aangepast op 10 mei '11 22:19

Export China geeft Wall Street moed

NEW YORK (AFN) - De aandelen in Wall Street gingen dinsdag verder omhoog. Een onverwacht groot handelsoverschot van China gaf de beleggers moed.

De uitvoer van China nam in april met bijna een derde toe ten opzichte van een jaar eerder, tot het recordniveau van 155,7 miljard dollar. De groei van de export en het handelsoverschot overtroffen de verwachtingen van de meeste economen. Dit nam bij de beleggers de vrees weg dat de groei van de wereldeconomie afzwakt.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 0,6 procent hoger op 12.760,36 punten. De breder samengestelde S&P 500-index was 0,8 procent hoger op 1357,16 punten. De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, klom 1 procent naar 2871,89 punten.

Microsoft

Microsoft viel uit de toon. De onderneming zag in de hogere markt de koers met 0,6 procent dalen. Microsoft trekt de portemonnee om 8,5 miljard dollar neer te tellen voor Skype, de aanbieder van telefoondiensten op internet. EBay, de onderneming die een belang heeft in Skype, zag daarentegen de koers met meer dan 2 procent stijgen.

Voor Microsoft gaat het om een strategische overname. 's Werelds grootste fabrikant van software doet de grootste internetovername in meer dan tien jaar. Skype moet aangeboden worden in combinatie met Outlook, het e-mailprogramma van Microsoft, en XBox, een netwerk voor computergames. Ondertussen vragen beleggers zich af of niet te veel wordt betaald voor een onderneming die nog geen winst maakt.

Chinese overheid

Wall Street putte wel moed uit de nieuwste cijfers van de Chinese overheid, maar veel beleggers namen toch hun toevlucht naar de minder risicovolle fondsen met een vast dividendbeleid. Een speciale index voor nutsbedrijven, zoals elektriciteitsmaatschappijen en waterleidingbedrijven, steeg 1,2 procent, meer dus dan de grote beursbarometers.

De euro noteerde 1,4404 dollar, tegenover 1,4375 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen