ANP6 nov '11 13:10

Ortega maakt kans op herverkiezing

EPA
EPA

MANAGUA (ANP) - Circa 3,4 miljoen inwoners van Nicaragua zijn opgeroepen om zondag een nieuwe president te kiezen. De inwoners van het Centraal-Amerikaanse land kiezen ook een vicepresident en 90 parlementariërs.

De linkse oud-rebellenleider en politicus van het Sandinistische Front voor Nationale Bevrijding (FSLN) Ortega is president sinds zijn verkiezing in 2006. Hij bekleedde het hoogste ambt ook al tussen 1985 en 1990. De 65-jarige Ortega zou daarom eigenlijk geen kandidaat mogen zijn in de komende stembusgang, omdat de grondwet van het Centraal-Aziatische land voorzag in maximaal twee termijnen voor een president.

Twee jaar geleden gaf het door aanhangers van de president gedomineerde hooggerechtshof Ortega echter toestemming zich kandidaat te stellen voor een nieuwe ambtsperiode van 5 jaar.

De kans dat de oppositie Ortega van een nieuwe zege kan afhouden, lijkt gering. In de laatste peilingen had Ortega een voorsprong van circa 30 procentpunt op de 79-jarige Fabio Gadea van de rechtse Onafhankelijke Liberale Partij (PLI). Om al in de eerste ronde te worden herkozen, heeft Ortega een score van zeker 40 procent nodig. Minimaal 35 procent volstaat met daarbij een voorsprong van zeker 5 procentpunt op de naaste rivaal.

Gerelateerde artikelen