ANP13 mrt '11 10:58Aangepast op 13 mrt '11 15:17

Japanse bank maakt extra geld beschikbaar

TOKIO (ANP/RTR) - De Japanse centrale bank gaat dertien financiële instellingen voorzien van 55 miljard yen (ruim 480 miljoen euro), zodat die kunnen voldoen aan de toegenomen vraag naar cash. Dat meldde de bank zondag. Na de aardbeving en tsunami proberen veel mensen geld op te nemen.

De bank maakte verder bekend dat alle filialen maandag weer open zullen zijn. ,,De bank van Japan doet haar uiterste best om de stabiliteit van de financiële markten te garanderen'', aldus een verklaring.

Daarbij gaat het onder meer om de impact van uitval van het elektriciteitsnet op het functioneren van het bancaire systeem te beperken. Het systeem waarmee transacties tussen banken worden afgehandeld, heeft stroom nodig om te kunnen draaien.

Miljardenschade

De president van de centrale bank Masaaki Shirakawa zei dat de bank de economische gevolgen van de aardbeving zorgvuldig zal meewegen bij zijn vergadering op maandag. Het bestuur spreekt dan over het monetair beleid. De rente staat al op ongeveer nul procent, dus er is geen ruimte voor extra verlagingen. Wel kan de bank extra geld in de economie pompen om deleenkosten laag te houden. De bank koopt dan met nieuw gecreeërd geld vooral langlopende leningen van de Japanse overheid.

De natuurrampen hebben voor ,,aanzienlijke economische schade'' gezorgd in Japan, stelde de overheid. Het zal nog weken duren voor de schade in kaart is gebracht, maar analisten spreken nu al over vele miljarden.

Desondanks is de verwachting dat de aardbeving het voorzichtige herstel van de Japanse economie niet zal ondermijnen. Analisten wezen erop dat de productie nu tijdelijk stagneert, maar dat de wederopbouwwerkzaamheden een positieve impuls zullen geven.

Gerelateerde artikelen