ANP21 sep '11 17:25

CDA wil ingreep kindgebonden budget aanpassen

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. ANP
CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. ANP

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA neigt er naar om de bezuiniging op het kindgebonden budget, een extraatje voor ouders met lage- en middeninkomens, terug te draaien. De budgetten voor het derde kind en verder zouden vervallen, in de kabinetsplannen.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma maakte dat woensdag tijdens de algemene beschouwingen duidelijk in reactie op vragen van de SGP. Die partij heeft grote moeite met de bezuiniging. Het is de coalitie veel waard de SGP te vriend te houden omdat zij het minderheidskabinet van VVD en CDA in de Eerste Kamer aan een meerderheid kan helpen.

Van Haersma Buma verdedigde het omvangrijke bezuinigingspakket van het kabinet maar liet ook blijken zorgen te hebben over de mensen bij wie meerdere ingrepen samenvallen. De oppositie vreest dat met name chronisch zieken en gehandicapten extra hard worden getroffen door de plannen voor volgend jaar. De CDA-fractievoorzitter vroeg het kabinet hoe dit voorkomen kan worden. SP-leider Emile Roemer denkt dat door het kabinetsbeleid de tweedeling in het land verder zal toenemen. ,,Ons mooie land verdient zoveel beter.''

Palestijnse Autoriteit

De crisis rond de euro speelde woensdag een belangrijke rol in het debat. SP-voorman Roemer maakte als enige ook nog een uitstap naar het Midden-Oosten. Roemer hoopt dat de Verenigde Naties de Palestijnse Autoriteit als staat zullen erkennen. ,,De erkenning bij de VN zal helpen bij het tot stand brengen van een gelijkwaardig gesprek met Israël.'' Zijn uitspraken leidden tot fel verzet van de PVV, de ChristenUnie en de SGP. PVV-leider Geert Wilders zei ,,zelden zoveel domheid na elkaar'' te hebben gehoord.

Tijdens de eerste dag van de algemene beschouwingen moeten nog vijf fractievoorzitters aan het woord komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen