ANP7 mei '11 07:25

Nederland verliest terrein schone technologie

ANP
ANP

ZEIST (ANP) - Nederland raakt verder achterop in de schone technologiesector. Bekleedde Nederland in 2009 wereldwijd nog de zeventiende plaats, vorig jaar is het gedaald naar de achttiende plaats, gerekend naar relatieve omzet en investeringen. Dat blijkt uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat zaterdag is gepubliceerd.

Denemarken staat nog steeds op de eerste plaats en China maakt de grootste stappen de goede kant op. Denemarken heeft zijn eerste plaats vooral te danken aan het grote windmolenpark. Wereldwijd groeide de 'cleantech' met 31 procent, aldus het onderzoek. En dat is 19 procent meer dan verwacht.

De Nederlandse omzet is wel met 15 procent gestegen, maar omdat die in andere landen harder groeide, zakte Nederland een plaats. Hier zijn ongeveer 280 bedrijven actief in de schone technologie, vooral in de duurzame energieproductie en energie-efficiency. Op dit moment is die sector in Nederland goed voor zo'n 1,8 miljard euro aan waarde. Dat zou in 2015 kunnen uitkomen op 8,6 miljard euro.

China is in alle opzichten recordhouder. De absolute waarde daar komt uit op 45 miljard euro, de 'winstgroei' bedroeg 77 procent. De sector groeide in de VS met 28 procent. Duitsland behoudt de derde plaats.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen