ANP14 nov '11 07:42

Oppositie: laat kunstkortingen doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in de Tweede Kamer vraagt samen met D66, SP, ChristenUnie en de PvdA aan het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) om de bezuinigingen op kunst en cultuur door te rekenen. Dat maakten de partijen maandag bekend. Het gaat om bezuinigingen van het Rijk, de provincies en de gemeenten.

Het doel is inzichtelijk te maken hoe groot de totale bezuinigingen samen zijn en wat precies de gevolgen zullen zijn voor aanbod en werkgelegenheid. GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters: ,,Met dit verzoek willen we de politiek van de korte termijnagenda tegengaan. Goed beleid, ook bezuinigingsbeleid, houdt rekening met de effecten op de lange termijn.''

Het kabinet bezuinigt fors op kunst en cultuur. Onder meer door bezuinigingen op de cultuursubsidies, de btw-verhoging, het afschaffen van de regeling cultureel beleggen en het afschaffen van de aparte inkomensregeling voor kunstenaars (WWIK). Maar wat de effecten precies zullen zijn, is ondanks verschillende onderzoeken, volgens de partijen niet duidelijk.

De initiatiefnemers vragen het CPB en het SCP inzichtelijk te maken wat het effect van de verschillende maatregelen is op de inkomsten van de overheid. ,,Ik vrees dat dit kabinet zich met de kunstbezuinigingen verrekent op de onherstelbare schade voor het cultuurklimaat'', analyseert Peters. ,,Eenmaal afgebroken bouw je dat niet snel weer op. Als talentontwikkeling en experiment onderuit gaan, topkunstenaars en topgezelschappen naar het buitenland vertrekken en mecenassen niet over de brug komen dupeer je minstens een hele culturele generatie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen