ANP10 mrt '11 12:12

Verhagen blikt tevreden terug

RAS LAFFAN (AFN) - Qatar is een voorbeeld voor de landen aan de Golf. Dat vindt vicepremier Maxime Verhagen die als minister van Economische Zaken een deel van het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Qatar meemaakte. ,,Qatar is een stabiliserende kracht in de regio”, aldus Verhagen. Twee jaar geleden was hij als minister van Buitenlandse Zaken ook al in Qatar.

Daarnaast loopt het land op tal van gebieden voorop, zoals het zoeken naar schonere energie en het ontwikkelen van een economie die minder van gas en olie afhankelijk is. Toerisme en sport zijn daar onderdelen van.

Verhagen bezocht donderdag samen met koningin Beatrix en haar gevolg Ras Laffan, waar Shell Pearlsamen met Qatar ’s werelds grootste fabriek voor het omzetten van gas in vloeibaar gas aan het bouwen is. Shell heeft de afgelopen zes jaar meer dan 14 miljard euro in het project geïnvesteerd. Het terrein is, zo kregen de bezoekers te horen, vijf keer zo groot als het Vondelpark in Amsterdam. Voor de bouw is net zoveel cement gebruikt om vijf Amsterdam Arena’s neer te zetten.

Ras Laffan

Het midden in de kale woestijn gelegen Ras Laffan is een industrieel havengebied voor onder meer raffinage, opslag en transport, waar niet alleen Shell is vertegenwoordigd. Qatar Petroleum werkt er samen met het Havenbedrijf Rotterdam en gaat dat nu uitbreiden. Onder toeziend oog van koningin Beatrix in een enorme hal van de scheepswerf Nakilat Damen Shipyards werd donderdag een overeenkomst getekend.

,,Qatar kan gebruik maken van onze kennis en expertise”, herhaalde Verhagen een stelling die hij een dag eerder ook had gebruikt voor het aanbieden van hulp bij de bouw van de stadions die nodig zijn voor het wereldkampioenschap voetbal in 2022. ,,Ik ben wel tevreden over het bezoek”, aldus Verhagen, die het koninklijk gezelschap daarna moest verlaten om vrijdag het kabinetsberaad te kunnen leiden vanwege de afwezigheid van minister-president Mark Rutte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen