ANP5 dec '11 21:35Aangepast op 5 dec '11 22:26

Hoop wint het van vrees op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York zijn maandag met winst gesloten. Amerikaanse beleggers waren, evenals hun Europese collega's, hoopvol gestemd over een oplossing van de schuldencrisis in de eurozone. Een bericht dat zes 'gezonde' eurolanden waaronder Nederland hun hoogste kredietstatus dreigen te verliezen, temperde evenwel het optimisme.

De toonaangevende Dow-Jonesindex ging 0,7 procent hoger de handel uit op 12.097,83 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 1 procent tot 1257,08 punten. Schermenbeurs Nasdaq won 1,1 procent tot 2655,76 punten.

De koerswinsten kwamen daarmee wat lager uit dan eerder op de dag. Zakenkrant Financial Times zorgde voor onrust door te melden dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de AAA-kredietstatus van zes eurolanden, waaronder Duitsland, Frankrijk en Nederland, de komende tijd tegen het licht houdt. Dat zou kunnen leiden tot een verlaging.

Eensgezindheid

Beleggers putten hoop uit de eensgezindheid waarmee de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president hun plannen voor een nieuw Europees verdrag wereldkundig maakten. In dat verdrag zouden harde begrotingsafspraken moeten komen te staan om herhaling van de schuldencrisis te voorkomen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de fabrieksorders in de Verenigde Staten in oktober met 0,4 procent zijn gedaald. Dat was een iets sterkere afname dan economen hadden voorzien. Ook de orders voor duurzame goederen daalden.

De euro verloor terrein en was aan het eind van de handel op Wall Street 1,3395 dollar waard, tegen 1,3455 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 100,87 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper en noteerde 109,51 dollar.

Gerelateerde artikelen