ANP16 nov '11 06:21

Studenten slepen Staat voor de rechter

UTRECHT (ANP) - Een aantal studentenorganisaties spannen een rechtszaak aan tegen de Staat. Woensdag sturen het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) een dagvaarding aan de Staat om de langstudeerderswet. Die houdt in dat iedere student die vanaf het collegejaar 2012 - 2013 meer dan een jaar vertraging oploopt tijdens de bachelor- of masterstudie, 3000 euro moet betalen bovenop het collegegeld.

,,Dit bedrag wordt geïndexeerd. Dat wil zeggen dat het elk jaar wat duurder wordt'', aldus ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers. De studenten hebben het over de langstudeerdersboete. ,,Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft de maatregel als collegegeldverhoging aan de Tweede Kamer gepresenteerd, terwijl de fiscale aftrekbaarheid van het verhoogde collegegeld niet mogelijk is. Het blijkt dus over een ordinaire boete te gaan'', aldus Hameleers.

Volgens de studenten brengt de langstudeerdersmaatregel de toegang tot het hoger onderwijs in gevaar. Omdat het de bedoeling is dat de maatregel al per september 2012 ingaat, worden volgens Hameleers de spelregels veranderd tijdens het spel.

De studenten zeggen het proces met vertrouwen tegemoet te zien en ze gaan ervan uit dat er voor het komende collegejaar (2012-2013) meer duidelijkheid is voor studenten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen