ANP28 dec '11 11:54Aangepast op 28 dec '11 13:03

Beurzen omhoog na Italiaanse obligatieveiling

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen noteerden woensdag voorzichtig hoger. De Europese graadmeters vonden de weg omhoog nadat bleek dat Italië met succes geld wist op te halen op deobligatiemarkten.

,,De beurzen trekken zich weer wat op aan de succesvolle Italiaanse obligatieveiling. De goede belangstelling voor het Italiaanse papier en de fors lager rente geven beleggers weer wat hoop'', aldus vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 310,32 punten. DeMidKap-index steeg 0,4 procent tot 466,40 punten. De beurs in Parijs klom 0,7 procent en Frankfurt ging 0,1 procent omhoog. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang kerstweekeinde, won de beurs 0,7 procent.

Italië

Italië haalde woensdagochtend 9 miljard euro op via de veiling van 6-maands staatspapier en betaalt daarover een rente van 3,25 procent. Dat is fors minder dan de 6,5 procent die het land een maand geleden nog moest bieden om vergelijkbare leningen te slijten. Donderdag wil het Zuid-Europese land 8,5 miljard euro ophalen met de veiling van nieuwe 3- en 10-jarige leningen.

De Europese bankaandelen lieten woensdag overwegend verliezen zien. In Frankfurt zaktenCommerzbank en Deutsche Bank ongeveer 1,5 procent en in Parijs verloor Crédit Agricole 0,9 procent.

ECB

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek dat Europese banken opnieuw een recordbedrag hebben gestald op hun deposito's bij de ECB. De banken brachten dinsdag in totaal 452 miljard euro onder bij de centrale bank. Vrijdag liepen de deposito's al op tot het recordbedrag van 411,8 miljard euro.

De ECB voorzag de Europese banken vorige week nog voor in totaal 489 miljard euro aan goedkope 3-jarige leningen. Dat geld was onder andere bedoeld om het vertrouwen op de bancaire markten te herstellen. Vooralsnog lijkt het er echter op dat de middelen vooral weer bij de ECB worden geparkeerd.

Aegon

In de AEX verloor ING 0,6 procent. Verzekeraar Aegon was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 1,4 procent. Pakketbezorger TNT Express volgde met een verlies van 1,3 procent.

SmallCap-fonds Kendrion steeg 4,1 procent. De producent van elektromagnetische componenten liet weten het Amerikaanse FAS Controls over te nemen van Industrial Opportunity Partners. Een overnamesom werd niet bekendgemaakt. Wel gaf aan Kendrion aan dat de overname in contanten wordt betaald.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 100,94 dollar per vat en Brentolie daalde 0,9 procent tot 108,32 dollar. De euro was 1,3071 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen