ANP16 dec '11 20:47

Argentijnse economie snelt vooruit

BUENOS AIRES (AFN) - In schril contrast met de recessie in Europa is de economie van Argentinië in het derde kwartaal met 9,3 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit officiële cijfers die de Argentijnse overheid vrijdag publiceerde.

De op twee na grootste economie van Latijns-Amerika groeide in het voorgaande kwartaal nog met 9,1 procent op jaarbasis. Bovendien viel de economische expansie van Argentinië sterker uit dan verwacht. Economen rekenden op een groei van 8,3 procent. Voor 2012 wordt door de Argentijnse overheid op een groei gerekend van 5,1 procent.

Een belangrijke economische aanjager is de binnenlandse consumptie in Argentinië. Die steeg afgelopen kwartaal met 11,1 procent op jaarbasis. Ook profiteerde het land van de hoge prijzen voor zijn graan en de export van industrieproducten naar Brazilië.

Inflatie

In november kwam de inflatie in het land uit op 0,6 procent op maandbasis, net als een maand eerder. De Argentijnse producentenprijzen stegen vorige maand met 0,9 procent.

Economen vrezen dat het land volgend jaar wel flink last gaat krijgen van de wereldwijd afkoelende economie. Zij denken dat de economische groei van Argentinië zal afzwakken tot ongeveer 4 procent.

Gerelateerde artikelen