ANP11 dec '11 22:16Aangepast op 11 dec '11 23:22

Villepin kandidaat voor Frans presidentschap

De voormalige Franse premier Dominique de Villepin. EPA
De voormalige Franse premier Dominique de Villepin. EPA

PARIJS (ANP) - De voormalige Franse premier Dominique de Villepin heeft zich zondag kandidaat gesteld voor het presidentschap. De conservatieve politicus wil het bij de verkiezing in het voorjaar 2012 opnemen tegen zittend president Nicolas Sarkozy.

Villepin (58) is een aartsrivaal van Sarkozy. De twee hebben meerdere rechtszaken tegen elkaar gevoerd over corruptiebeschuldigingen. Villepin diende als minister van Buitenlandse Zaken van 2002 tot 2004 en als premier van 2005 tot 2007.

Hij vindt dat Sarkozy Frankrijk niet nog eens 5 jaar mag regeren. ,,10 jaar is te lang'', zei hij. Bovendien verzet hij zich tegen de machtsoverdracht aan Brussel, zoals vrijdag bij de EU-top gebeurde. Villepin zei ook bezorgd te zijn over hoe Frankrijk wordt vernederd door de financiële markten, die alsmaar meer bezuinigingen eisen.

Een opiniepeiling zondag van onderzoeksbureau LH2 verwacht dat Villepin 1 procent van de stemmen krijgt. De socialist François Hollande is goed voor 31,5 procent, Sarkozy voor 26 procent en Marine Le Pen voor 13,5 procent.

Gerelateerde artikelen