ANP14 dec '11 08:59Aangepast op 14 dec '11 09:42

Thomas Cook duikt in het rood

ANP
ANP

LONDEN (AFN) - Het Britse Thomas Cook, het oudste reisbureau ter wereld, is in het rood beland. Het nettoverlies over het afgelopen boekjaar kwam uit op 398 miljoen pond (470 miljoen euro), vergeleken met een winst van 42 miljoen pond een jaar eerder. Dat heeft Thomas Cook woensdag bekendgemaakt.

Het bedrijfsresultaat daalde met 16 procent tot 304 miljoen pond, beneden de verwachtingen van analisten. De resultaten werden vooral gedrukt door eenmalige afschrijvingen en aanhoudend moeilijke marktomstandigheden in Groot-Brittannië. In Centraal- en Noord-Europa ging het volgens de onderneming wel goed. Thomas Cook Nederland, moederbedrijf van de reismerken Neckermann en Vrij Uit, zegt zelfs een zeer bevredigend jaar achter de rug te hebben.

De totale omzet van het concern klom het afgelopen boekjaar met 10 procent tot 9,8 miljard pond.

81 miljoen pond

Als onderdeel van een herstructurering om de resultaten op te vijzelen sluit Thomas Cook onder meer 200 slecht renderende vestigingen in Groot-Brittannië. De onderneming heeft daar 1300 reisbureaus. Ook verkoopt Thomas Cook vijf hotels in Spanje. Dat moet tot een schuldvermindering van 81 miljoen pond leiden.

Thomas Cook maakte vorige maand bekend dat het een nieuwe kredietfaciliteit van de banken had ontvangen ter waarde van 200 miljoen pond. De afspraken met de banken moesten worden herzien wegens aanzienlijk verslechterde marktomstandigheden en de kaspositie van de onderneming. Thomas Cook heeft het al lang zwaar. Het afgelopen jaar moest het bedrijf meerdere malen waarschuwen voor tegenvallende resultaten.

De cijfers van Thomas Cook staan in schril contrast met de sterke cijfers die concurrent TUI Travel eerder deze maand presenteerde. Dit bedrijf rapporteerde een stijging van de operationele winst met 18 procent tot 471 miljoen pond. De grootste touroperator van Europa profiteerde van de groei van reizen naar vakantieresorts die het bedrijf zelf exploiteert, en een toename van het aantal onlineboekingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen