ANP18 aug '11 09:21Aangepast op 18 aug '11 09:58

Europese beurzen openen met verlies

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn donderdag lager geopend, in navolging van de negatieve stemming op de Aziatische beurzen. Vooral bouwbedrijven en financiële aandelen werden lager gezet. Beleggers blijven bezorgd over de wereldwijde economische vooruitzichten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde drie kwartier na de openingsbel 1,1 procent lager op 289,54 punten. De MidKap-index verloor 1,2 procent tot 473,25 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt stonden de beurzen van 1,3 tot 1,7 procent lager.

In de AEX ging Boskalis bijna 11 procent onderuit. De baggeraar en maritiem dienstverlener zag de winst in de eerste helft van dit jaar sterker afnemen dan verwacht door moeilijke marktomstandigheden.

SBM Offshore

SBM Offshore was met een winst van ruim 2 procent de grootste stijger in de Amsterdamse hoofdindex. De toeleverancier aan de gas- en olieindustrie kondigde bij de publicatie van de halfjaarcijfers het vertrek aan van topman Tony Mace. De topman zal het bedrijf ,,in het licht van de recente gebeurtenissen'' aan het einde van het jaar verlaten. SBM Offshore verraste beleggers eind juli met een winstwaarschuwing.

Advies- en ingenieursbureau Grontmij zag zijn resultaten in de eerste 6 maanden van dit jaar flink verbeteren, dankzij de vorig jaar overgenomen Franse branchegenoot Ginger. Het aandeel verloor desondanks ruim 5 procent.

Galapagos

In Brussel klom biotechnologiebedrijf Galapagos meer dan 2 procent. Het Belgische bedrijf liet weten zijn samenwerking met Genentech voor de derde keer te hebben verlengd. De totale waarde van de uitbreiding van het contract kan oplopen tot 23,4 miljoen euro.

Op macro-economisch vlak bleek dat het vertrouwen van de Nederlandse consument in augustus een flinke knauw heeft gekregen. Consumenten hebben vooral het vertrouwen verloren in de economie.

Werkloosheid

De werkloosheid is in Nederland in de vorige maand gestegen naar 5,3 procent, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met 413.000 werklozen telde Nederland voor het eerst dit jaar meer dan 400.000 werklozen.

De euro was 1,4407 dollar waard tegen 1,4430 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 86,93 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen