ANP5 mei '11 08:00Aangepast op 5 mei '11 10:10

SBM Offshore optimistisch over orderinstroom

SCHIEDAM (AFN) - SBM Offshore ziet gunstige marktontwikkelingen met een aanhoudend hoge biedingsactiviteit. Het bedrijf is optimistisch over de orderinstroom dit jaar. Dat heeft de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie donderdag bekendgemaakt.

SBM zal bieden op recent aangekondigde projecten van Maersk in Angola en van Tullow Oil in Ghana. Daarnaast overweegt de onderneming zich in de strijd te mengen voor pilotprojecten van het Braziliaanse olieconcern Petrobras in de zogeheten pre-saltvelden. Daarnaast is er zicht op opdrachten voor turrets van BP en Shell. Dat zei bestuursvoorzitter TonyMace in een toelichting.

Mace verwacht dat het Tubular Bells-project van BP in de Golf van Mexico aan zijn neus voorbij gaat. SBM Offshore tekende in september vorig jaar een overeenkomst om te beginnen met het ontwerp van een platform in de aanloop naar een definitieve investeringsbeslissing van BP in het tweede kwartaal van dit jaar. De topman zei donderdag ,,niet optimistisch'' te zijn over het al dan niet doorgaan van de klus.

Orderboek

Het bedrijf sleepte recent voor circa 2 miljard dollar aan opdrachten in de wacht. Aan het einde van het eerste kwartaal had het orderboek een omvang van 11,3 miljard dollar, een fractie minder dan de 11,5 miljard dollar aan het einde van 2010.

SBM Offshore verhoogde de verwachting voor de ebitmarge bij Turnkey Systems van 5-10 procent naar 10-15 procent over 2011. De prognose van een ebitmarge van 15-20 procent bij Turnkey Services werd gehandhaafd evenals de verwachting dat de omzet vergelijkbaar zal zijn met de 3 miljard dollar in 2010.

Extra klussen

In het eerste kwartaal daalde de omzet ten opzichte van de eerste drie maanden van 2010 met 5 procent tot 683 miljoen dollar.

Het goedgevulde orderboek en de kans op extra klussen in de loop van dit jaar werden door beleggers positief ontvangen. Na een uur handelen, won het aandeel 3 procent, waarmee SBM Offshore de AEX-index (plus 0,4 procent) aanvoerde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen