ANP10 mrt '11 15:37

Robert M. zou kinderen hebben verkracht

AMSTERDAM (ANP) - Robert M., de hoofdverdachte in de grote misbruikzaak in Amsterdam, zou kinderen hebben verkracht. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt. Onduidelijk is nog om hoeveel kinderen het gaat.

M. (27) zou de strafbare feiten hebben gepleegd tussen 2007 en 2010. De kinderen waren jonger dan twaalf jaar. Richard van O., de 38-jarige medeverdachte en echtgenoot van M., wordt er onder meer van verdacht hij een kind heeft gedwongen tot ontucht.

Justitie maakte enige tijd geleden bekend dat M. heeft bekend dat hij 83 kinderen seksueel heeft misbruikt. Het OM wil niet zeggen of hij ze ook allemaal zou hebben verkracht. De verdachte kwam met de kinderen in contact op de Amsterdamse crèches waar hij werkte en tijdens zijn werk als kinderoppas.

Privacy

Burgemeester Eberhard van der Laan zei donderdag tegen de lokale tv-zender AT5 dat meerdere ouders van slachtoffers zich hebben teruggetrokken om de privacy van hun kind te waarborgen. Zij willen niet het risico lopen dat de naam van hun kind ooit ergens opduikt.

Een van de advocaten van M., Tjalling van der Goot van het Leeuwarder advocatenkantoor Anker & Anker, wilde donderdag nog niet inhoudelijk op de aanklacht tegen zijn cliënt ingaan. Hij wacht daarmee tot de eerste regiezitting volgende week donderdag bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Overigens benadrukte hij dat het gaat om een voorlopige dagvaarding, aangezien het onderzoek nog loopt.

Het voorarrest van een derde verdachte in de zaak, Edwin R., werd vorige week geschorst. Deze week bleek plotseling dat er ook nog een vierde verdachte was. Ook deze man kwam onlangs vrij, maar hij pleegde kort daarna zelfmoord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen