ANP6 dec '11 08:46Aangepast op 6 dec '11 13:30

Rusland zet extra troepen in na protesten

MOSKOU (ANP) - Rusland stuurt tot 4000 extra veiligheidsmedewerkers de straat op in Moskou om nieuwe betogingen de kop in te drukken. ,,Het enige doel van de troepen is het garanderen van de veiligheid van de burgers'', stelde een zegsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag.

In Moskou en Sint-Petersburg gingen maandag duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het verloop van de parlementsverkiezingen van zondag. Honderden mensen werden opgepakt.

Circa 250 mensen zitten nog vast. De liberaal Boris Nemtsov, een voormalige vicepremier en een criticus van het Kremlin, zei dat de arrestanten in strijd met de wet geen contact met hun advocaten mogen hebben.

Prominent

Onder de aangehouden betogers zijn de prominente activist Ilja Jasjin en de bekende blogger Aleksej Navalni. Een rechtbank in Moskou heeft bepaald dat Jasjin 15 dagen de gevangenis in moet wegens het niet opvolgen van een bevel van de politie.

Voor dinsdag houden de autoriteiten rekening met nieuwe protestacties. Een woordvoerder van premier Vladimir Poetin waarschuwde dat hard zal worden opgetreden tegen betogingen waarvoor geen toestemming is gegeven. De oppositie lijkt echter vastbesloten door te gaan. Via internet is opgeroepen tot een nieuwe betoging dinsdag aan het eind van de middag in Moskou.

In de verkiezingen bleef Verenigd Rusland van Poetin steken op 49,4 procent van de stemmen, wat wel goed is voor een absolute meerderheid van 238 van de 450 zetels in de Doema, de Russische Tweede Kamer. Het nipte behoud van de absolute meerderheid was slechts mogelijk door te sjoemelen met de uitslag. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemde de stembusgang oneerlijk.

Gerelateerde artikelen