ANP10 mrt '11 18:10Aangepast op 10 mrt '11 19:33

Vakbonden geven moed niet op met pensioendeal

AMSTERDAM (AFN) - Het is ingewikkelder het pensioenstelsel in een nieuw jasje te steken dan gedacht. Het overleg tussen vakbeweging, werkgevers en het kabinet sleept al maanden voort. Zo ligt een ingewikkelde juridische kwestie voor met betrekking tot rechten die al zijn opgebouwd door mensen voor hun pensioen.

,,Maar we geven de moed niet op'', stelde FNV-vicevoorzitter Peter Gortzak donderdag op de website van de vakcentrale. ,,Het is eenvoudig: niets doen is geen optie meer.'' Volgens hem gaat het kabinet anders de AOW-leeftijd toch omhoog doen, zonder dat de uitkering wordt opgehoogd.

Een hogere AOW-uitkering is een wens van de vakbeweging en nog een heet hangijzer in de onderhandelingen. Maar Gortzak stelt: ,,Een absoluut struikelblok of breekpunt valt er eigenlijk niet te noemen. Het hangt allemaal met elkaar samen''.

Onzekerder aanvullend pensioen

Het gaat om de uitwerking van het akkoord dat werkgevers en vakbonden vorig jaar juni al bereikten. Kern daarvan is dat in 2020 zowel de AOW- als de pensioenleeftijd stijgt naar 66 jaar en meestijgt met de levensverwachting. In 2025 wordt het dan waarschijnlijk 67 jaar.

Een hogere AOW-uitkering moet een onzekerder aanvullend pensioen acceptabeler maken. Als pensioenfondsen geen harde toezeggingen meer hoeven te doen, worden ze volgens sociale partners beter bestand tegen schommelingen op de financiële markten en de stijgende levensverwachting.

Stijgingen en dalingen

Eerder deze maand zei minister Henk Kamp (Sociale Zaken) dat schommelingen in beleggingen ook opgevangen kunnen worden door ze geleidelijker door te berekenen. Volgens Kamp zijn over een periode van tien jaar stijgingen en dalingen tegen elkaar weg te strepen.

Een hogere AOW-uitkering is verder van belang voor bonden om mensen met lage inkomens en zware beroepen de mogelijkheid te geven nog op hun 65e met pensioen te gaan. Ook wil de vakbeweging ruimte houden om belastingvriendelijk te sparen voor vroegpensioen.

De wensen van de vakbeweging kosten geld in de ogen van het kabinet, dat juist wil bezuinigen. Volgens Kamp is het overleg over pensioenen nog volop gaande. Zo erkende zijn woordvoerder donderdag dat het juridisch ,,heel gecompliceerd'' blijkt om al opgebouwde rechten voor de oudedagsvoorziening in te passen in afspraken over een nieuw pensioencontract, maar hij noemde het ook ,,niet onmogelijk''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen