ANP11 mrt '11 08:20

'Preventie redt meer levens dan verwacht’

ROTTERDAM (ANP) - Jaarlijks worden minstens 16.000 sterfgevallen en honderdduizenden ziektegevallen voorkomen door preventieve maatregelen, veel meer dan eerder werd aangenomen. Dat zeggen onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC in Rotterdam.

Zij inventariseerden preventiemaatregelen die de afgelopen veertig jaar zijn genomen, zoals bijvoorbeeld de bestrijding van tabaksgebruik, opsporing en behandeling van hoge bloeddruk en betere verkeersveiligheid door bijvoorbeeld de bromfietshelm en de aanleg van rotondes.

Vrijdag presenteren de onderzoekers hun resultaten in het boek Successen van preventie. Daarin is ook aandacht voor de minder bekende soorten van preventie en hun 'succes’: de preventie van wiegendood, de verwijdering van transvetzuren uit de voeding en de preventie van vergiftigingen.

Professor Johan Mackenbach, hoofd van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg meent dat preventie erg belangrijk is. ,,Deze stille successen moeten steeds opnieuw onder de aandacht worden gebracht. Preventie lijkt niet zo sexy, maar is wel ongelooflijk belangrijk voor onze gezondheid. Nog steeds is zeker de helft van het aantal ziekte- en sterfgevallen in Nederland vermijdbaar. Maar dat gaat alleen lukken als we blijven investeren in preventie en niet al ons geld aan genezing van ziekten uitgeven.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen