ANP14 mei '11 12:27

Giftige modderstroom dreigt in Turkije

ISTANBUL (ANP) - In Turkije dreigt een ramp met een modderstroom vol zeer giftig cyanide. Eerder deze week brak een dijk van een afvaldepot van een zilvermijn. Het giftige goedje wordt nog tegengehouden door een andere dijk, maar ook daar loopt de druk op. Omwonenden vrezen een herhaling van de Hongaarse giframp die ruim een half jaar geleden ongeveer tien levens kostte.

Het probleem doet zich voor in het West-Turkse Kütahya, bij het bedrijf Eti Gümüs. Het bedrijf zegt binnen twintig dagen een noodbassin in gebruik te nemen en dat het gevaar definitief zal zijn geweken. Maar dorpsbewoners hebben voor de zekerheid hun huizen verlaten. Greenpeace riep zelfs op tot evacuatie van vier dorpen om mogelijke doden te voorkomen.

Bewoners eisen de sluiting van de fabriek, maar vangen bot bij de autoriteiten: die claimen de hele week al dat er niets aan de hand is. De provincie Kütahya gaat ook niet over tot evacuatie wegens de mogelijke cyanidemodder.

Cyaangas

Cyanide wordt gebruikt bij het winnen en raffineren van zilver. Het is zeer giftig. Zou het bassin bezwijken, dan komt er een giftige modderstroom op gang. Hoogleraar milieutechniek Ilhan Taninli van de Technische Universiteit Istanbul: ,,Er zou 20 tot 25 miljoen ton vervuild slijk wegstromen en dat zou zeker rampzalig zijn. Er zit niet alleen cyanide in dat slijk, maar ook allerlei zware metalen’'.

Als het slijk niet onder gecontroleerde omstandigheden wordt bewaard, kan het zeer giftige cyaangas vrijkomen. Dat lost snel op in de lucht, maar inademing kan wel dodelijk zijn. Bovendien zou het grondwater vervuild raken en de grond rondom de fabriek bedekt worden met een dikke laag giftige modder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen