ANP7 mrt '11 09:16Aangepast op 7 mrt '11 09:57

Lagere opening Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag lager geopend. Zorgen over de olieprijs en de ontwikkelingen in de Arabische wereld drukten op het gemoed van beleggers. In Azië waren eerder op maandag de beurzen al fors lager gesloten.

Ruim een half uur na de opening noteerde de AEX-index 1,88 punten lager op 366,08 punten. Dat is een verlies van 0,5 procent. De MidKap-index ging eveneens 0,5 procent omlaag en stond op 642,05 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,5 procent.

Wat betreft bedrijfscijfers is de agenda deze week dun. Daardoor ligt de focus nog sterker op de situatie in het Midden-Oosten, denkt vermogensbeheerder Kian Liem van het Haags Effektenkantoor. Beleggers kijken tegen het einde van de week wel uit naar een belangrijk macrocijfer over de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten.

Aflossing staatssteun

ING meldde maandag vooruitgang in de aflossing van de staatssteun van 10 miljard euro die het concern ontving tijdens de kredietcrisis. Uiterlijk volgend jaar verwacht ING de schuld te hebben ingelost. Het aandeel noteerde maandag 0,4 procent lager.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis profiteerde maandag nauwelijks van beter dan verwachte vierdekwartaalcijfers. Het aandeel noteerde 0,1 procent lager, al waren de resultaten volgens SNS-analist Edwin de Jong 'sterk'.

Grote verliezer

Biotechnologiebedrijf Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) was een van de sterktste stiger met een koerswinst van ruim 3 procent. Het biotechbedrijf heeft een gift gekregen van een fonds ter waarde van 145.000 euro.

Grote verliezer maandagochtend was Pharming, met een koersverlies van 9 procent. het biotechbedrijf maakte bekend dat aandeelhouder Socius Capital Group al zijn ruim 24 miljoen warrants uitoefent onder een investeringsovereenkomst dat het in december 2010 sloot met Pharming. Hiermee is het aantal uitstaande aandelen Pharming gestegen.

De euro was maandag 1,3975 dollar waard, evenveel als bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen