ANP14 dec '11 09:14Aangepast op 14 dec '11 09:49

Openingsverlies voor AEX

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is de beurs woensdag met verlies geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen lager. De stemming werd gedrukt door de lagere slotstanden in New York, waar de Amerikaanse centrale bank waarschuwde dat de problemen in Europa de grootste bedreiging vormen voor de positieve ontwikkelingen in de Amerikaanse economie.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,1 procent lager op 298,22 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot 444,26 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tussen 0,2 en 0,5 procent.

De Federal Reserve liet dinsdagavond weten de rente tot zeker midden 2013 op een laag niveau, niet hoger dan 0,25 procent, te houden. De Amerikaanse economie was de afgelopen tijd ,gematigd' gegroeid en de inflatie en de werkloosheid waren licht gedaald, aldus de Fed.

Europa

Toch liep de Amerikaanse economie volgens de centrale bank wel gevaar, namelijk als gevolg van de problemen in Europa.

Volgens economen hield de centrale bank de deur wel open voor extra maatregelen mocht de economie geraakt worden door de Europese afkoeling. Maar de afwezigheid van stimuleringsmaatregelen op korte termijn stelde de handel toch teleur.

Logica

In de MidKap was Logica veruit de grootste daler met een min van 9,5 procent. De automatiseerder kondigde woensdag aan zijn reorganisatieplannen versneld uit te voeren vanwege de verslechterende economische omstandigheden. Het bedrijf schrapt in totaal 1300 banen, waarvan tussen de 450 en 550 in Nederland en België.

BAM was de sterkste klimmer onder de middelgrote fondsen met een plus van ruim 2 procent. Het bouwbedrijf gaat een nieuwe haven in Jordanië aanleggen, circa 15 kilometer ten zuiden van Aqaba. De opdrachtsom bedraagt circa 50 miljoen euro.

Philips

In de AEX-index was elektronicaconcern Philips de grootste daler met een min van 1,8 procent. De vastgoedfondsen Unibail-Rodamco en Corio waren de sterkste stijgers met winsten van 0,6 procent.

Het Zweedse automerk Saab, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile, krijgt van de Zweedse rechter vier dagen extra om de behandeling van de toekomst van het bedrijf voor te bereiden. Dat bevestigde de rechtbank woensdag. De handel in het aandeel Swedish Automobile ligt al sinds maandag stil.

De euro bleef onder druk staan en was 1,3024 dollar waard, tegen 1,3090 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 99,81 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen