ANP15 aug '11 21:38

Hoop stuwt Wall Street

NEW YORK (AFN) - De toonaangevende Amerikaanse graadmeters op Wall Street staan op de eerste handelsdag van de week op winst. Beleggers hebben hoop dat Europese regeringsleiders een oplossing vinden voor de schuldenproblematiek in de eurozone. Bovendien was er ook groot overnamenieuws van onder meer Google en Time Warner dat de beurzen een positief duwtje gaf.

Daarnaast zijn koopjesjagers op de beurzen actief om zeer sterkt gedaalde aandelen weer op te pakken. Volumes bleven echter achter op een gemiddelde handelsdag.

De Dow-Jonesindex met hoofdfondsen noteerde met nog ongeveer drie kwartier handel te gaan 1,8 procent hoger op 11.470,81 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 2 procent tot 1202,67 punten, terwijl schermenbeurs Nasdaq 1,6 procent kon bijschrijven tot 2547,22 punten.

Winsten

Het is de derde dag op rij dat er winsten op de borden stonden. Al is het nog een lange weg terug naar de hoogste standen van het jaar. Sinds eind april heeft de S&P 500 bijna 13 procent in waarde verloren.

Een handelaar waarschuwde dat de grote volatiliteit van de afgelopen periode terug kunnen komen door de Europese schuldenproblematiek. ,,Europa is extreem langzaam in het maken van enige beslissende actie om de perceptie te verbeteren. Daardoor denk ik dat volatiliteit tot aan het einde van het kwartaal kan blijven.'' Naar een ontmoeting tussen de Duitse en Franse regeringsleiders Angela Merkel en Nicolas Sarkozy dinsdag wordt halsreikend uitgekeken.

Motorola Mobility

Het aandeel Motorola Mobility sprong omhoog (met ruim 55 procent) na het overnamebod van 40 dollar per aandeel door internetgigant Google. Dat aandeel verloor 1,7 procent. In totaal biedt Google 12,5 miljard dollar voor de fabrikant van onder meer mobiele telefoons.

Andere telefoongerelateerde fondsen profiteerden van het overnamenieuws. Zo stond het aandeel Research in Motion, de maker van onder meer BlackBerry, 2,5 procent hoger, Nokia steeg ruim 17 procent.

Financiële aandelen

Financiële aandelen behoorden tot de winnaars. Bank of America steeg 7,5 procent nadat het bekend had gemaakt de Canadese creditcardactiviteiten af te stoten.

De euro noteerde 1,4450 dollar tegen 1,4445 dollar aan het einde van de handelsdag in Europa. Een vat ruwe olie werd 3 procent duurder tot 87,90 dollar.

Gerelateerde artikelen