ANP2 mei '11 09:13Aangepast op 2 mei '11 17:48

Positieve reacties op dood Bin Laden

RIJSWIJK (ANP) - Door diverse personen van over de hele wereld wordt positief gereageerd op het nieuws dat Osama bin Laden gedood is. Een overzicht van de belangrijkste reacties.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé tegen persbureau AFP: ,,Dit is een overwinning voor alle democratieën die strijden tegen de afschuwelijke bezoeking van terrorisme.''

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle: ,,Dit is goed nieuws voor alle vredelievende en vrijdenkende mensen in de wereld.'' Bin Laden was volgens Westerwelle een van de ,,gewelddadigste terroristen ter wereld'', zei hij tegen persbureau DPA.

Council on American-Islamic Relations (CAIR), een van de belangrijkste moslimorganisaties in de Verenigde Staten: ,,We sluiten ons aan bij onze medeburgers in het verwelkomen van de boodschap dat Osama bin Laden door Amerikaans militair personeel is uitgeschakeld als bedreiging van onze natie en de wereld. Zoals we al herhaaldelijk hebben gesteld na de aanslagen van 11 september 2001 is Bin Laden geen aanvoerder van moslims of de islam. In feite heeft hij samen met al-Qaeda naast de dood van duizenden Amerikanen, ook de dood van ontelbare moslims in de wereld veroorzaakt'', aldus de organisatie tegen het Franse persbureau AFP.

De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani zei dat de dood van Bin Laden een grote overwinning is. De autoriteiten in Islamabad en Washington bevestigden overigens dat Pakistaanse troepen niet bij de operatie waren betrokken.

De Afghaanse president Hamid Karzai in een toespraak die werd uitgezonden op de staatstelevisie: Osama bin Laden ,,heeft betaald voor zijn daden''. Karzai verwacht een reactie van de radicaalislamitische Talibanbeweging, die samenwerkte met Bin Laden en diens terreurnetwerk al-Qaeda. ,,De Taliban moeten hier een les uit trekken. De Taliban zouden moeten afzien van de strijd.''

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO: ,,Ik feliciteer president Barack Obama en al degenen die de operatie tegen Osama Bin Laden mogelijk hebben gemaakt. Dit is een belangrijk succes voor de veiligheid van de NAVO-bondgenoten en alle landen die zich bij ons hebben aangesloten om de gesel van het wereldwijde terrorisme te bestrijden en van de wereld een veiliger plaats te maken. De NAVO-bondgenoten en hun partners gaan door met hun missie om te verzekeren dat Afghanistan nooit meer een toevluchtsoord wordt voor extremisme, maar zich ontwikkelt in vrede en veiligheid.''

De Franse president Nicolas Sarkozy feliciteerde de Verenigde Staten met de vasthoudendheid in de jacht op Bin Laden sinds de aanslagen van 11 september op New York en Washington. ,,De gesel van het terrorisme heeft een historische nederlaag geleden, maar het is niet het einde van al-Qaeda'', zei Sarkozy.

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken: ,,De dood van Osama bin Laden toont onverminderd aan dat de Taliban de Verenigde Staten niet kunnen verslaan in Afghanistan. De Taliban doen er daarom verstandig aan alle banden met terreurnetwerk al-Qaeda te verbreken. Wij blijven de strijd tegen al-Qaeda en hun bondgenoten zoals de Taliban in Afghanistan voortzetten. De Taliban zal met ons moeten participeren in een vreedzaam politiek proces."

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de dood van Osama bin Laden verwelkomd: ,,De uitschakeling van de leider van al-Qaeda betekent een keerpunt in onze gezamenlijke globale strijd tegen het terrorisme''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen