ANP2 dec '11 13:47

Licht optimisme op Wall Street

NEW YORK (ANP) - In New York kreeg de handel wat steun van een sterk meevallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Beleggers koesterden ook hoop dat er op de ontmoeting van de Europese ministers van Financiën in Brussel dinsdagavond stappen zouden worden gezet om de schuldencrisis aan te pakken.

Met nog bijna drie uur handel te gaan noteerde de Dow-Jonesindex 0,5 procent hoger op 11582 punten. De S&P 500-index stond eveneens 0,5 procent hoger op 1197 punten. Technologiebeurs Nasdaq was het zorgenkindje met een verlies van 0,4 procent. Enkele grotere internetfondsen, zoals Amazon en eBay stonden op verlies na forse winsten te hebben geboekt op maandag.

Het consumentenvertrouwen in de VS bleek in november te zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds juli. De index kwam uit op 56 punten, tegen 40,9 in oktober. Dat was het laagste niveau in ruim 2 jaar tijd. Economen hadden een kleinere toename, tot 44 punten, verwacht.

AMR

De handel hield dankzij het vertrouwenscijfer het hoofd boven water. Dit ondanks een waarschuwing van kredietbeoordelaar Fitch, die de VS tot 2013 de tijd gaf om met een 'geloofwaardig plan' te komen om de schuldenberg af te bouwen, en een faillissementsaanvraag van AMR, het moederbedrijf van American Airlines.

Het aandeel AMR stond ruim 79 procent lager. Het bedrijf diende dinsdag een verzoek in tot bescherming tegen zijn schuldeisers. AMR maakte ook bekend dat topman Gerard Arpey heeft besloten om met pensioen te gaan. Hij wordt opgevolgd door Thomas Horton, die zowel bij AMR als bij American Airlines de scepter zal zwaaien.

Optimisme

Ook was er onder Amerikaanse beleggers enig optimisme over de Europese schuldencrisis. Hoewel Italië dinsdag opnieuw een recordrente moest betalen over een uitgegeven staatslening, was de vraag naar het Italiaanse staatspapier vrij hoog. ,,Het is een fantastisch teken dat de vraag groter was dan het aanbod. Dat betekent dat er vooruitgang wordt geboekt'', aldus een Amerikaanse handelaar.

De euro was 1,3325 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese handel was dat nog 1,3345 dollar. Een vat lichte Amerikaanse olie kostte 99,88 dollar, een stijging van 1,7 procent. De olieprijs steeg onder meer na de bestorming van de Britse ambassade in het Iraanse Teheran. Brentolie klom 1,5 procent tot 110,69 dollar.

Gerelateerde artikelen