ANP15 aug '11 10:26

'Duitse regering tegen euro-obligaties'

BERLIJN (AFN) - De Duitse minister van Economische Zaken, Philipp Rösler, sluit de uitgifte van euro-obligaties uit. Dat zei Rösler, lid van de liberale regeringspartij FDP, in een interview met de krant Die Welt maandag.

,,Het is niet alleen de positie van de FDP, maar van de gehele regering dat we geen euro-obligaties willen. Euro-obligaties leiden tot gelijke rentestanden in de hele eurozone en ondermijnen de aansporingen voor een solide financiële politiek van de lidstaten'', zei Rösler. Bovendien moet Duitsland en dus de Duitse belastingbetaler dan een hogere rente gaan betalen, aldus de minister.

Zondag meldde Welt am Sonntag dat de Duitse regering bereid zou zijn in te stemmen met de uitgifte van euro-obligaties om de schuldencrisis te bezweren. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet dit weekeinde ook al weten tegen euro-obligaties te zijn.

Begrotingsautoriteit

Rösler pleit wel voor de oprichting van een onafhankelijke Europese begrotingsautoriteit en wetgeving in eurolanden die de begrotingstekorten aan banden legt. Als het begrotingstekort de vooropgestelde grenzen overschrijdt, dan moet automatisch een boete volgen, stelde de bewindsman. De Europese toezichthouder moet dit alles controleren, aldus Rösler.

FDP-politicus Oliver Luksic dreigde maandag de coalitie van FDP en CDU/CSU op te zullen blazen als wordt doorgezet met euro-obligaties. ,,Als de regering meedoet met Europese staatsleningen en daarmee een stap doet in de richting van een permanente en grenzeloze schuldengarantiegemeenschap, dan zal de FDP serieus bekijken of een dergelijke fundamentele koerswijziging acceptabel is en of de coalitie dan nog wel een toekomst heeft.''

Korte termijn

Ook bij CDU/CSU is er veel weerstand tegen euro-obligaties. Volgens CDU-politicus Michael Meister zijn euro-obligaties slechts een oplossing voor de korte termijn. Ze zorgen er alleen voor dat de prikkelingen wegvallen voor eurolanden om de overheidsfinanciën te saneren, aldus Meister.

Zijn CDU-collega Klaus-Peter Flosbach viel hem bij. ,,We hebben geen euro-obligaties nodig, maar gezonde overheidsfinanciën. Solide staatsfinanciën worden alleen met bezuinigingen bereikt, niet met euro-obligaties.''

Gerelateerde artikelen