ANP9 dec '11 15:59Aangepast op 9 dec '11 17:19

Dagbladen komen in actie

AMSTERDAM (AFN) - In hun strijd voor een betere cao gaan Nederlandse dagbladen vanaf komende week actievoeren. De acties zullen zich in eerste instantie richten op de werkgevers, in een later stadium bestaat de kans dat ook lezers er hinder van ondervinden. Dat meldde Tom Gibcus, secretaris dagblad van journalistenvakbond NVJ, vrijdag.

De meeste dagbladen scharen zich achter de aanpak, maar elk bedrijf is vrij zijn eigen invulling aan de acties te geven. Zo wil de redactiecommissie van BN/De Stem dinsdag gratis kranten uitdelen en donderdag de website niet verversen. ,,We moeten dat plan nog wel voorleggen aan de redactie'', aldus voorzitter John Lazaroms.

Journalisten van landelijke en regionale kranten maken zich hard voor een betere cao en tegen de algehele afkalving van hun vak. Onderhandelingen over een nieuwe cao liepen onlangs na 9 maanden vast.

De werkgevers in de dagbladsector, vertegenwoordigd door de NDP Nieuwsmedia, laten via een woordvoerder weten in ieder geval blij te zijn dat in eerste instantie is gekozen voor publieksvriendelijke acties. ,,Dat is een passende manier van actievoeren. Het publiek vraagt niet om dit conflict, dus hoeft er ook niets van te merken.'' De woordvoerder wil niet vooruitlopen op de gevolgen van eventueel hardere acties.

Gerelateerde artikelen