ANP7 jun '11 14:04Aangepast op 7 jun '11 14:28

Politiek geweld groter risico voor bedrijven

AMSTERDAM (AFN) - Politiek geweld vormt een toenemend risico voor het internationale bedrijfsleven, zoals de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten laat zien. In Europa vormen vooral politieke onvrede en stakingen wegens zware overheidsbezuinigingen een risico. Dat schrijft risicoadviseur Aon in een dinsdag gepubliceerd jaarlijks onderzoek.

De kans op politieke onrust en geweld is wijder verbreid en diverser dan in voorgaande jaren, stelt Aon. Bedrijven hebben door politiek gerelateerd geweld te maken met toeleveranciers die in de problemen komen, logistieke problemen en personeel dat in de knel komt te zitten, zoals in Libië. Ook hebben bedrijven last van piraterij in de Golf van Aden door de uitzichtloze situatie in Somalië.

,,Vorig jaar had niemand rekening gehouden met staatsgrepen en onrust in landen als Egypte, Libië, Syrië en Jemen. In al die landen gebeurt er wat. Wat dat betekent voor bedrijven, is nog steeds onduidelijk. Met dit soort risico's moet je rekening houden'', zei veiligheidsdirecteur Erwin Muller van Aon.

Stakingen en rellen

De zware bezuinigingen in Europese landen leiden ook tot meer risico's voor ondernemingen, aldus Aon. In landen als Griekenland, Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben bedrijven steeds vaker te kampen met de gevolgen van stakingen, rellen en maatschappelijke onvrede.

,,Vroeger was het vrijwel alleen terrorisme dat een dreiging vormde in Europese landen. Door de schuldencrisis en de bezuinigingen zie je steeds meer stakingen en rellen in bijvoorbeeld Griekenland, Frankrijk en zelfs in Nederland'', zei Muller.

Terrorisme

Terrorisme blijft ook een grote bedreiging voor het internationale bedrijfsleven. Dat tonen de bomaanslag begin dit jaar op de luchthaven van Moskou en de poging van terroristen om in oktober vorig jaar vrachtvliegtuigen boven het Arabische schiereiland op te blazen aan, aldus Aon.

Volgens Muller laat het rapport duidelijk zien hoe onvoorspelbaar de wereld is. ,,Een jaar geleden kon je de Arabische lente niet voorspellen. Het is allemaal veel minder voorspelbaar dan je zou denken. Bedrijven moeten daarom leren omgaan met onzekerheden en risico's.''

Gerelateerde artikelen