ANP10 mei '11 10:36

Nederland koopt Chinese zonnepanelen

SHANGHAI (AFN) - Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken is in Peking begonnen aan zijn vierdaagse handelsreis door China. In zijn aanwezigheid sloten Nederlandse en Chinese energiebedrijven verschillende contracten af die in totaal 100 miljoen euro kunnen opleveren.

Solar Total uit Elst, een van de grootste leveranciers van zonnepanelen in Europa, sloot in Peking een megaorder met fabrikant Yinli uit de provincie Hebei. In totaal kocht het bedrijf zonnepanelen met een totale capaciteit van 50 megawatt. Ter vergelijking: de totale hoeveelheid aan zonne-energie die vorig jaar in Nederland werd opgewekt, is niet meer dan 30 megawatt. De panelen zijn bedoeld voor consumenten en bedrijven in heel Europa.

Jia Naiyun, landendirecteur China van Solar Total, noemde het 'uitermate belangrijk’ dat zowel Verhagen als de Chinese onderminister van Energiebeleid bij de ondertekening aanwezig was. ,,Ze hebben afgesproken de samenwerking tussen Nederland en China op het gebied van duurzame energie te versterken. Dat is goed nieuws voor ons.'' Ook andere Nederlandse bedrijven uit de energiesector deden goede zaken door afspraken te maken om hun toetreding tot de Chinese markt zeker te stellen.

Verhagen blijft nog tot vrijdag in China. Zijn bezoek staat in het teken van het vergroten van de handel tussen beide landen. Hij brengt na Peking ook bezoeken aan Shanghai en Nanjing.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen