ANP20 nov '11 17:32

Ex-veiligheidschef Libië opgepakt

Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof in Den Haag vaardigde een arrestatiebevel uit tegen Abdullah al-Senussi. ANP
Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof in Den Haag vaardigde een arrestatiebevel uit tegen Abdullah al-Senussi. ANP

TRIPOLI (ANP) - In het zuiden van Libië is de voormalige veiligheidschef van de bewind van Muammar Kaddafi aangehouden. Abdullah al-Senussi is volgens de Libische televisie zondag opgepakt nabij stad Sabha.

Een functionaris van de Nationale Overgangsraad (NTC) bevestigde op voorwaarde van anonimiteit de arrestatie. Senussi wordt door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag verdacht van misdaden tegen de menselijkheid.

De voormalige veiligheidschef zou zijn gevonden in het huis van zijn zuster in de woestijnstad Birak, 500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tripoli, aldus generaal Ahmed al-Hamdouni. Hij zei echter dat nog met Senussi wordt onderhandeld over diens overgave.

Berechten

Een dag eerder werd Saif al-Islam Kaddafi, de tweede zoon van de in oktober gedode dictator, ook al aangehouden in dezelfde regio in het zuiden van het Noord-Afrikaanse land. Hij is ook ICC-verdachte en wordt nu vastgehouden in Zintan.

Het nieuwe bewind wil Saif al-Islam Kaddafi berechten in Libië. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo reist deze week nog naar Libië om te overleggen over de zaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen